Dulceata de trandafiri (2)

Postat de privatelaura in Dulceata / Gem
21 Iun 2017 | 2401 vizualizari
Dulceata de trandafiri (2)

Anul acesta, am incercat o alta varianta de dulceata de trandafiri. Minunata, suava si delicata, cu un parfum discret. Din experienta, am invatat un pont menit sa usureze munca pregatirii petalelor. L-am scris in cadrul retetei, sa va fie de folos!

Ingrediente

  • 100 buc trandafirași
  • 2 l apa plată
  • 1 lămâie
  • 3 kg zahăr alb
  • 1 plic sare de lămâie

Mod de preparare

Siropul de zahăr:

Mai întâi, se pregătește siropul de zahăr. Se poate folosi și zahăr brut, dar va schimba culoarea dulceții în final. Există două variante de preparare a siropului de zahăr.
Într-un vas mare, se toarnă apa, apoi se adaugă zahărul alb. Se transferă vasul pe foc, amestecând în când în când. Se lasă la fiert, la foc potrivit, până capătă consistență și se leagă ca un sirop.
A doua variantă: Se pun la fiert în aceeași cantitate de apă, câteva florescente de trandafiri; după ce au dat într-un clocot, se strecoară apa și se adaugă zahărul care se lasă la fiert, în același mod.
Siropul trebuie să fie bine legat, pentru ca atunci când se adaugă petalele de trandafiri, să nu mai fie lăsat mult pe foc, la fiert, altfel culoarea scade în intensitate.

Pregătirea petalelor:

Alegeți trandafirași de dulceață, din aceia micuți, parfumați, cu petale subțiri. Culegeți când sunt abia înfloriți, nu paliti. Pregătiți petalele de îndată ce le-ați cules sau le puteți ține la frigider, cel mult până a doua zi. Din acel moment, există riscul să își piardă din parfum, culoare, prospețime. Asta vă spun din experiență, fiindcă anul trecut le-am lăsat câteva zile la frigider, într-o pungă de plastic și când i-am preparat, petalele erau pătate, ofilite, etc, iar culoarea dulceții a fost departe de ce ar fi trebuit să iasă.

Pont:

Ca să vă fie mai ușor la tăiat petalele, în momentul în care îi culegeți, rupeți-i cu tot cu un pic de tulpină (peduncul). Prindeți între 3 degete, toate petalele, țineți strâns și trageți-le de pe receptacul. Acum e momentul să decupați toate petalele odată. Cel mai bine, se vede în poze.
Așadar, odată terminată operațiunea de "pigulire", se spală într-o apă rece, se lasă la scurs. Se transferă într-un vas, se presară 1-2 linguri de zahăr alb și sarea de lămâie. Se freacă petalele energic, până când scad în volum și capătă intensitate în culoare. Trebuie frecate bine, apoi scurse de apa lăsată. Se lasă 30 minute la rece, apoi se adaugă în siropul de zahăr. Se amestecă ușor cu o lingură de lemn, se adaugă lămâia spălată, decojită și tăiată felii. Se mai lasă pe foc, 15- 20 minute maxim, apoi se ia vasul de pe foc. Se lasă dulceata de trandafiri să se liniștească o jumătate de oră, apoi se toarnă în borcănașe curate, sterilizate. Se sigilează cu capace, se acoperă cu un prosop și se lasă până se temperează de tot. Se acoperă capacele cu hârtie și se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.
Este o dulceață cu o aromă fină, rafinată și absolut delicioasă.
Muncă multă, dar se merită să pregătiți dulceață de trandafiri!
Să vă fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de trandafiri (2)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Dulceata de fragi

Postat de RODIMUR

Dulceata de fragi

Fragii se aleg bine, unul câte unul, se pun într-o sită, se curăță de codițe și se cufundă de 2-3 ori în apă rece pentru a fi sigur curați. Când s-au scurs bine...

Citeste continuarea

Dulceata de trandafiri

Postat de sufletista

Dulceata de trandafiri

Trandafiri ii rupem partea alba,dupa care ii spalam si  ii scurgem bine de apa. Adaugam 1 lingura sare de lamaie,1 lingura zahar si ii frecam pentru asi pastra culoare la fiert.Acoperim si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.06.2017, 16:30
Cea mai parfumată dulceață!
la 21.06.2017, 16:33
Da, Rodica. Eu am cumparat prima data, am luat de la vecinii nostri bulgari. Am aruncat-o dupa ce am gustat prima lingurita. Era agresiv de parfumata, cu un gust de chimicale Apoi, am decis ca e mai bine sa fac in casa. Este de vis, comparativ cu pseudo dulceata din comert...
la 21.06.2017, 16:36
foarte buna,am mancat si eu facuta in casa si este un deliciu
la 21.06.2017, 16:47
Eu fac de mult timp, dar nu chiar în fiecare an...
la 21.06.2017, 16:49
Roxana, asa este!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking