Dulceata de zmeura
Postat de RODIMUR in Dulceata / Gem 15 Iul 2019 | 6639 vizualizari
Îmi place mai mult să fac dulceață, decât gem, din câteva motive întemeiate (zic eu) pe care le-am scris la o altă rețetă de dulceață, de-a mea. De obicei, dulceața se face cu sirop bine legat, dar acum am renunțat la această idee, pentru că fructele erau foarte coapte și zemoase. Urma să fac dulceața în siropul fructelor...
Am făcut mereu foarte multe dulcețuri, pe care le-am folosit adeseori la torturi și prăjituri, dar acum este prima dată când fac dulceață de zmeură. Deși îmi plac foarte mult aceste fructe speciale, cu un gust absolut minunat, am tot ezitat să fac dulceață, din motive pe care nu vreau să le scriu aici. De această dată am fost oarecum îmbiată de vecini, care au plantație de zmeură, așa că vara aceasta este dedicată acestor fructe miraculoase. Dacă anul acesta n-am reușit să fac dulceață de fragi și de căpșuni, măcar mi-am făcut o mare poftă cu zmeura (de fiecare dată îmi cumpăram, când vedeam în supermarket).
În privința cantității de zahăr este o problemă, mai ales pentru cei care au restricții, sau care vor să renunțe la acest ingredient absolut necesar pentru dulceață. Am consultat și alte rețete și am constatat că există opinii diverse referitoare la acest subiect. Cert este că o cantitate mai mare de zahăr conservă mai bine fructele, iar dulceața se leagă mai repede și nu-și pierde culoarea frumoasă, prin fierbere îndelungată. Ca dependentă de dulciuri, cum mă declar, sincer îmi pare foarte rău de cei care au restricții la zahăr și-i compătimesc pentru sacrificiul pe care trebuie să-l facă. Sper din toată inima să găsească și rețete așa cum le este permis. Aceasta este cu zahăr și mi se pare cea mai bună dulceață, ca gust și aspect, mai ales că fructele care nu erau foarte coapte au rămas întregi...
Din ingredientele de mai jos am făcut 8 borcane de 300 de grame.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care fructele stau cu zahărul, peste noapte.
Inapoi la reteta
|