Dulceata de zmeura

Postat de RODIMUR in Dulceata / Gem
15 Iul 2019 | 6615 vizualizari
Dulceata de zmeura

Îmi place mai mult să fac dulceață, decât gem, din câteva motive întemeiate (zic eu) pe care le-am scris la o altă rețetă de dulceață, de-a mea. De obicei, dulceața se face cu sirop bine legat, dar acum am renunțat la această idee, pentru că fructele erau foarte coapte și zemoase. Urma să fac dulceața în siropul fructelor... Am făcut mereu foarte multe dulcețuri, pe care le-am folosit adeseori la torturi și prăjituri, dar acum este prima dată când fac dulceață de zmeură. Deși îmi plac foarte mult aceste fructe speciale, cu un gust absolut minunat, am tot ezitat să fac dulceață, din motive pe care nu vreau să le scriu aici. De această dată am fost oarecum îmbiată de vecini, care au plantație de zmeură, așa că vara aceasta este dedicată acestor fructe miraculoase. Dacă anul acesta n-am reușit să fac dulceață de fragi și de căpșuni, măcar mi-am făcut o mare poftă cu zmeura (de fiecare dată îmi cumpăram, când vedeam în supermarket). În privința cantității de zahăr este o problemă, mai ales pentru cei care au restricții, sau care vor să renunțe la acest ingredient absolut necesar pentru dulceață. Am consultat și alte rețete și am constatat că există opinii diverse referitoare la acest subiect. Cert este că o cantitate mai mare de zahăr conservă mai bine fructele, iar dulceața se leagă mai repede și nu-și pierde culoarea frumoasă, prin fierbere îndelungată. Ca dependentă de dulciuri, cum mă declar, sincer îmi pare foarte rău de cei care au restricții la zahăr și-i compătimesc pentru sacrificiul pe care trebuie să-l facă. Sper din toată inima să găsească și rețete așa cum le este permis. Aceasta este cu zahăr și mi se pare cea mai bună dulceață, ca gust și aspect, mai ales că fructele care nu erau foarte coapte au rămas întregi... Din ingredientele de mai jos am făcut 8 borcane de 300 de grame. Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care fructele stau cu zahărul, peste noapte.

Ingrediente

  • 2 kg de zmeură
  • 1,5-2 kg de zahăr tos
  • zeama de la o lămâie

Mod de preparare

Zmeura se alege bine, bob cu bob, de eventual insecte, sau viermișori, se trece sub un jet rapid de apă rece și se lasă la scurs.

Se pune zmeura în straturi alternative cu straturi de zahăr, în vasul în care se va prepara dulceața și se lasă câteva ore, chiar până a doua zi, ca să se scurgă tot sucul și să se dizolve zahărul, măcar parțial. 

Se dă vasul la foc mic, până ce se topește tot zahărul, agitându-l ușor, ca să nu strivim fructele, cu lingura.

Când s-a topit tot zahărul, se dă vasul la foc iute și se supraveghează atent, pentru a culege spuma care se ridică deasupra. Se adaugă zeama de lămâie și se mai lasă dulceața la foc iute, până ce se formează iar spumă, pe toată suprafața vasului.

Când spuma acoperă toată suprafața vasului, se diminuează focul de la aragaz și se încearcă dulceața. Se ia cu lingura puțin sirop și se picură încet pe o farfurioară uscată. Când siropul cade bob și nu se împrăștie imediat, dulceața este gata.

Se ia vasul de pe foc, se acoperă cu un șervet curat, umed și se depune într-un loc retras, până ce se răcește complet. Spre deosebire de gem, care se toarnă fierbinte în borcane, dulcețurile se pun în borcane după ce s-au răcit complet.

Borcanele cu dulceață se închid ermetic cu capace curate, pregătite dinainte și se depun în cămară, în loc răcoros, uscat și aerat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de zmeura" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Pate de pui si dulceata de zmeura - O combinatie inedita si gustoasa pentru micul dejun

Postat de Bucataras

Pate de pui si dulceata de zmeura - O combinatie inedita si gustoasa pentru micul dejun

Iată cum se prepară rețeta de Pate de pui și dulceață de zmeură - O combinație inedită și gustoasă pentru micul dejun: Pentru pate, într-o tigaie, căliți...

Citeste continuarea

Reteta de prajitura Primavara - 8 Martie

Postat de Constelatialeu

Reteta de prajitura Primavara - 8 Martie

Iata cum se prepara Reteta de prajitura Primavara - 8 Martie Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine apoi am adaugat 150 g zahar si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.07.2019, 15:48
la 15.07.2019, 15:51
Anul asta nu mai fac bravo
la 15.07.2019, 15:54
Mulțumesc frumos, Anuța! Eu am făcut acum prima dată...!
la 15.07.2019, 16:46
Parfumata,frumos colorata e o bunatate!
la 15.07.2019, 17:19
Mulțumesc frumos, Buni, pentru cuvintele frumoase...!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking