Fluturasi dulci din aluat cu caramel (de post)

Postat de rhapsody in Dulciuri
24 Mar 2015 | 7430 vizualizari
Fluturasi dulci din aluat cu caramel (de post)

Aluatul cu caramel l-am testat mai demult sub forma de melci si de placinta, cum au avut mare succes m-am gandit sa-l refac, de data aceasta ceva mai pigmentat. :D Trebuie sa va zic ca n-am respectat nici o regula care se aplica aluatului dospit, am folosit drojdia luata direct de la frigider, am folosit faina obisnuita si necernuta, am invartit in aluat cu o lingura si nu l-am framantat manual decat dupa ce a dospit si atunci doar cateva secunde, nu l-am acoperit pentru a dospi si dupa ce am format fluturii nu i-am lasat la dospit ci i-am bagat direct in cuptor. Rezultatul? Un aluat uimitor, moale si fraged. :)

Ingrediente

  • Ingrediente
    • Sirop caramel:
  • 100 g zahar tos
  • 1 lg zeama lamaie
  • 200 ml apa rece

Aluat:

  • 700 g faina de grau
  • 150 ml apa calda
  • siropul de caramel (250 ml)
  • 30 g drojdie proaspata (Budafok am folosit eu)
  • 1 lgt zahar tos
  • 3 lgt cu varf zahar brut pudra
  • 3/4 lgt sare grunjoasa
  • 2 lg ulei de floarea soarelui

..................................

  • + 30 g faina de grau extra
  • Umplutura:
  • 2-3 lg ulei
  • zahar brut
  • scortisoara

Mod de preparare

Sirop caramel:

1. Pune zaharul impreuna cu zeama de lamaie intr-o cratita neaderenta (eu am folosit un tuci) la caramelizat.
  2. Cand capata culoare maronie, il iei de pe foc si adaugi cu maaare atentie apa (stai departe de cratita cand torni ca sa nu sara stropi fierbinti pe tine) si amesteca usor.
   Pune din nou cratita pe foc si amesteca pana cand se dizova tot zaharul caramelizat. Opreste focul si lasa siropul sa se raceasca atat cat sa nu te frigi daca tii degetul in el.

 Aluat:

1. Intr-un vas pune drojdia impreuna cu zaharul tos. Toarna peste ingrediente apa calduta si dizolva-le, adauga apoi peste ele 3 linguri de faina si amesteca usor. Lasa maiaua sa dospeasca 10 minute intr-un loc lipsit de curenti.

2. Pui restul fainii intr-un bol, faci o adancitura in mijloc, adaugi pudra de portocale, zaharul brut, sarea si maiaua siropul de caramel, si amesteci cu o lingura pana cand incorporezi toate ingredientele.

3. Lasi aluatul sa dopeasca 50 de minute intr-un loc cald,  lipsit de curenti (pentru siguranta il poti acoperi cu un prosop). 
4. Dupa ce a dospit, torni uleiul si framanti pana la incorporarea acestuia. Pudrezi faina (30 g) si framanti pana la inglobarea acesteia.


Asamblare:
1. Preincalzesti cuptorul la 200 grade Celsius.
2. Imparti aluatul in doua parti egale, iar fiecare parte o tai in 6-8 bucati (depinde de cat de mari vrei fluturii).

3. Unge blatul de lucru cu putin ulei apoi din fiecare bucatica de aluat formezi o biluta pe care o vei intinde sub forma unui oval. O ungi cu ulei si o pudrezi cu zahar brut si scortisoara (eu am folosit aproximativ o lingurita de zahar brut si 1/2 lingurita scortisoara per bucata de aluat), rulezi auatul pana cand obtii un clinindru.

4. Intorci cilindrul cu partea neteda in jos, aduci capetele unul spre celalat si le lipesti la mijloc.

5. Intorci aluatul cu partea neteda in sus si tai capetele cu un cutit, lasand o parte netaiata la mijloc, apoi rasucesti partile taiate astfel incat sa formezi aripile fluturelui.

6. Pune fiecare fluturas facut in tava tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 15 minute (treapta de coacere uniforma).

  Dupa ce s-au copt ii scoti, ii acoperi cu un prosop si ii lasi sa se raceasca complet...La noi n-au avut cand sa se raceasca ca s-au terminat cat ai clipi. :">

Note: - puteti folosi zahar tos in locul celui brut.
         - puteti folosi aluatul ca baza pentru cozonac sau coronite cu ciocolata, etc..

P.S. Eu folosesc intodeauna faina obisnuita din productia proprie de grau,  care necesita un grad mai ridicat de hidratare. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Fluturasi dulci din aluat cu caramel (de post)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (35)
Retete similare

Tort de biscuiti cu crema de branza si ciocolata alba

Postat de Nadyne

Tort de biscuiti cu crema de branza si ciocolata alba

Biscuitii îi rupem în bucati mai mari, intr-un vas încăpător, peste punem si nuca tocată mai mare.  Zahărul se amesteca cu cacaua si apa intr-o craticioara pe care o...

Citeste continuarea

Desert cozonac fara framantare, cu nuca si nuca de cocos

Postat de merisor67

Desert cozonac fara framantare, cu nuca si nuca de cocos

Mai intai aducem toate ingredientele la temperatura camerei, cam cu o ora, chiar doua, inainte de inceperea prepararii. Cernem faina intr-un vas incapator, de doua ori chiar, pentru a o aera....

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.03.2015, 12:22
Deci, merge si daca nu respecti regulile de baza cand vine vorba de aluatul dospit. asta imi place mie la el...Super reteta, mai ales ca nu m-am gandit niciodata la caramel in aluat
la 24.03.2015, 12:34
Eu, in general, nu prea tin cont de reguli si zau ca-mi reusesc aluaturile si alte preparate. Am admirat fluturasii tai si pe blog
la 24.03.2015, 12:41
Wow ce frumoși sunt!
la 24.03.2015, 12:44
ce super sunt!
la 24.03.2015, 13:04
Ce draguti sunt!!!

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking