Focaccia cu rozmarin
Postat de RODIMUR in Piine
1 Sep 2018 | 2496 vizualizari
Am făcut această rețetă de dragul unui titlu și al descrierii acestui preparat, pe un site francez:
"Direction l'Italie avec cette recette facile et ensoleillée qu'est la focaccia. Parfaite à picorer lors de l'apéritif ou à servir en guise d'accompagnement tout au long du repas. Bien moelleuse, vous ne résisterez pas à ses saveurs d'huile d'olives et de romarin."
Focaccia există încă de pe vremea Romei antice, iar la origine se numea "panis focacius" și era o pâine plată, coaptă în vatră. De aici vine și numele acestei pâini italiene, înrudită cu: lipia, pita, tortilla și fugazza, preparate similare din alte colțuri ale lumii.
S-ar părea că rețeta de bază a focacciei ar fi de origine etruscă, sau din Grecia antică, iar în prezent ea se asociază mai degrabă cu bucătăria Liguriei.
Asezonată, în general, cu: ulei de măsline, sare și ierburi, focaccia este uneori umplută/presărată cu: ceapă, brânză, carne sau legume și seamănă cu pizza, când nu este chiar bază pentru acest preparat specific italian.
Am preparat această focaccia după rețeta găsită pe acel site francez, dar am intervenit foarte puțin la unele cantități și ingrediente, în conformitate cu obișnuințele și gusturile mele într-ale gătitului.