Focaccia cu rozmarin

Postat de RODIMUR in Piine
1 Sep 2018 | 2496 vizualizari
Focaccia cu rozmarin

Am făcut această rețetă de dragul unui titlu și al descrierii acestui preparat, pe un site francez:  "Direction l'Italie avec cette recette facile et ensoleillée qu'est la focaccia. Parfaite à picorer lors de l'apéritif ou à servir en guise d'accompagnement tout au long du repas. Bien moelleuse, vous ne résisterez pas à ses saveurs d'huile d'olives et de romarin." Focaccia există încă de pe vremea Romei antice, iar la origine se numea "panis focacius" și era o pâine plată, coaptă în vatră. De aici vine și numele acestei pâini italiene, înrudită cu: lipia, pita, tortilla și fugazza, preparate similare din alte colțuri ale lumii. S-ar părea că rețeta de bază a focacciei ar fi de origine etruscă, sau din Grecia antică, iar în prezent ea se asociază mai degrabă cu bucătăria Liguriei. Asezonată, în general, cu: ulei de măsline, sare și ierburi, focaccia este uneori umplută/presărată cu: ceapă, brânză, carne sau legume și seamănă cu pizza, când nu este chiar bază pentru acest preparat specific italian. Am preparat această focaccia după rețeta găsită pe acel site francez, dar am intervenit foarte puțin la unele cantități și ingrediente, în conformitate cu obișnuințele și gusturile mele într-ale gătitului.    

Ingrediente

  • 500 grame de făină albă
  • 20 grame de drojdie proaspătă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță rasă de zahăr tos
  • 2 linguri de ulei de măsline, pentru frământat
  • 300 ml de apă caldă
  • 2-3 linguri de ulei de măsline, pentru uns deasupra
  • 1 linguriță de apă (amestecată cu uleiul pentru uns)
  • 2 lingurițe de rozmarin măcinat, pentru presărat deasupra
  • 2 lingurițe de sare de Himalaya (sare de mare, sau grunjoasă), pentru presărat deasupra

Mod de preparare

În vasul pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în mijlocul ei, drojdia mărunțită, zahărul și apa caldă, adăugată puțin câte puțin. După ce a fost încorporată întreaga cantitate de făină, se adaugă uleiul de măsline și se frământă cam 5 minute. 

Se lasă aluatul la dospit, la căldură, timp de 20 minute, acoperit cu un șervet curat.

După ce aluatul a crescut, se întinde o foaie (sau două) și se pune pe hârtia de copt din tavă, unde se mai lasă să crească încă 15 minute.

După ce aluatul a crescut se fac găuri în el, cu degetele.

Se amestecă uleiul de măsline cu apă, până ce rezultă o emulsie cu care se unge focaccia.

Se presară sare de Himalaya (sare de mare, sau sare grunjoasă de bucătărie) și apoi rozmarin măcinat. Se lasă focaccia, astfel unsă, la dospit încă 15 minute, după care se dă la cuptorul preîncălzit, pentru 15 minute, la o temperatură de 200° C.

Daca ti-a placut reteta noastra "Focaccia cu rozmarin" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Retete similare

Focaccia cu masline negre

Postat de mirela0911

Focaccia cu masline negre

Intr-un bol se cerne faina. Se adauga sarea, drojdia si zaharul, apoi se toarna apa calduta. Se amesteca la inceput cu o lingura apoi se trece la framantatul cu mana. La final se adauga uleiul si...

Citeste continuarea

Focaccia cu masline si rozmarin

Postat de rocsi_1612

Focaccia cu masline si rozmarin

Aluatul: Intr-un vas amestecati apa, uleiul si zaharul. Adaugati cam jumatate din cantitatea de faina, cernuta, amestecati, apoi puneti drojdia. Adaugati si restul de faina, framantat pana...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1000 lei
2999.99 lei
1999.99 lei

Comentarii

la 01.09.2018, 18:01
la 01.09.2018, 18:38
Bună!
la 01.09.2018, 18:41
Mulțumesc, Andra!
la 01.09.2018, 19:11
IMI PLACE
la 01.09.2018, 19:34
Mă bucur, Cătălina...Mulțumesc frumos!

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking