"Freekeh" cu pui

Postat de Mihaela11_jo in Pui
29 Oct 2012 | 9770 vizualizari

“Freekeh”( se citeste frike) sau “farik” este practic grau cules verde , prajit si zdrobit. Este o mancare foarte populara in tarile Levantului,Peninsula Arabica, Palestina, Egipt si nordul Africii. Graul se culege inainte de a se coace, cand boabele sunt inca verzi si moi. Se usuca la soare si apoi Ii se da foc cu grija pentru a se arde spicele , dar nu si boabele.Astfel ia o aroma de grau afumat. Continutul crescut de lichid al boabelor de grau inca verzi previne arderea lor. Urmeaza zdrobirea boabelor care arata astfel ca bulgur verde. “Freekeh” este mentionata intr-o carte de bucate din Bagdad din secolul al 13-lea; reteta se prepara cu carne de oaie. In Egipt , o mancare foarte populara este porumbelul umplut cu freekeh. In Tunisia este socotita o delicatesa supa de freekeh cu maduva osoasa. Pilaful de freekeh cu carne de oaie si mazare verde este originar din Siria si supa de freekeh cu pui este specifica Palestinei. Freekeh zdrobita mai grosier se foloseste la pilaf , iar cea mai marunta la preparea supelor. Proprietatile nutritive ale acestei cereale fac sa fie considerata un aliment superior. Continutul de proteine este superior celui din cuscus si orezul alb;continutul de fibre( mai ales fibre insolubile) este de 4 ori mai mare decat al celorlalte cereale . Freekeh are un indice glicemic redus fiind un aliment indicat bolnavilor de diabet zaharat. Vreau sa va familiarizez azi cu o mancare specific arabeasca mai putin cunoscuta: pilaf de "freekeh" cu pui.

Inapoi la reteta

Comentarii (24)

la 29.10.2012, 22:32
Va multumesc tuturor; azi e ultima zi de sarbatoare in Iordania si inca am avut musafiri
la 29.10.2012, 22:49
Arata chiar bine
la 29.10.2012, 23:23
totul la superlativ
la 30.10.2012, 08:52
Excelent! povestirea, prezentarea, mancarea! Multumim! Oare gasesc in Buc freekeh? Raluca
la 30.10.2012, 09:28
Ma fascineaza tot ce gatesti tu..
la 30.10.2012, 09:43
Rocsi
mamaieelena
Raluca
Simona
la 31.10.2012, 01:11
Mmmm.......tare buna trebuie sa fie, eu salvez reteta, poate voi gasi undeva freekeh, multumim frumos pentru descriere
la 02.11.2012, 12:41
excelenta reteta, felicitari pentru tot ce faci si pt articolele atle, sunt facute cu suflet si asta se vede si se "simte " ! tare te indragesc pentru ceea ce esti !
la 13.06.2021, 13:55

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking