"Freekeh" cu pui

Postat de Mihaela11_jo in Pui
29 Oct 2012 | 9795 vizualizari

“Freekeh”( se citeste frike) sau “farik” este practic grau cules verde , prajit si zdrobit. Este o mancare foarte populara in tarile Levantului,Peninsula Arabica, Palestina, Egipt si nordul Africii. Graul se culege inainte de a se coace, cand boabele sunt inca verzi si moi. Se usuca la soare si apoi Ii se da foc cu grija pentru a se arde spicele , dar nu si boabele.Astfel ia o aroma de grau afumat. Continutul crescut de lichid al boabelor de grau inca verzi previne arderea lor. Urmeaza zdrobirea boabelor care arata astfel ca bulgur verde. “Freekeh” este mentionata intr-o carte de bucate din Bagdad din secolul al 13-lea; reteta se prepara cu carne de oaie. In Egipt , o mancare foarte populara este porumbelul umplut cu freekeh. In Tunisia este socotita o delicatesa supa de freekeh cu maduva osoasa. Pilaful de freekeh cu carne de oaie si mazare verde este originar din Siria si supa de freekeh cu pui este specifica Palestinei. Freekeh zdrobita mai grosier se foloseste la pilaf , iar cea mai marunta la preparea supelor. Proprietatile nutritive ale acestei cereale fac sa fie considerata un aliment superior. Continutul de proteine este superior celui din cuscus si orezul alb;continutul de fibre( mai ales fibre insolubile) este de 4 ori mai mare decat al celorlalte cereale . Freekeh are un indice glicemic redus fiind un aliment indicat bolnavilor de diabet zaharat. Vreau sa va familiarizez azi cu o mancare specific arabeasca mai putin cunoscuta: pilaf de "freekeh" cu pui.

Inapoi la reteta

Comentarii (24)

la 29.10.2012, 12:13
Ce bine arata!
la 29.10.2012, 12:15
Woow! ce bunatate!
la 29.10.2012, 12:25
Ce frumos ai explicat,detaliat si prezentat totul.
Cu siguranta e o mancare foarte sanatoasa,nu stiu ce gust are dar cu siguranta e si bun.
Imi place mult si garnitura de alaturi
Multumim pentru reteta si informatiile pretioase
la 29.10.2012, 12:38
rhapsody
merisor
dia
la 29.10.2012, 12:45
bun bun
la 29.10.2012, 12:54
Trebuie să recunosc că arată foarte bine. Nu am mâncat aşa ceva dar dacă mi s-ar da ocazia aş face o probă fără să clipesc
la 29.10.2012, 13:12
foarte bine arata
la 29.10.2012, 13:31
bine arata
la 29.10.2012, 14:27
la 29.10.2012, 14:28
foarte interesanta prezentarea si cu siguranta gustoasa mancarea..as incerca si eu
la 29.10.2012, 15:19
Ce poveste frumoasa...si ce mancare deosebita din nou! Esti minunata Mihaela!
la 29.10.2012, 16:31
la 29.10.2012, 19:26
la 29.10.2012, 20:28
o mancare pe gustul meu
la 29.10.2012, 20:35

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking