Gem de gutui

Postat de diaconta in Conserve
22 Oct 2018 | 3784 vizualizari
Gem de gutui

Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se părea mereu o treabă tare migăloasă, dar cum am avut multe mere gutui frumoase şi aromate, era păcat să nu profităm de ele. Am pregătit şi compot, apoi m-am gândit dacă să pregătesc dulceaţă  sau gem. Si au fost două porţii de gem. Sigur că aşa am ales calea mai uşoară, dar noi preferăm gemul dulceţii, pentru textură, dar şi pentru cantitatea de zahăr folosită.

Ingrediente

  • 1,500 kg gutui, cântarite dupa ce am scos cotorul
  • 600 g zahar
  • 1,4 l apa
  • 2 lamâi
  • 1 baton scorţisoara
  • Ghimbir-aprox. 1.5 cm

Mod de preparare

Am spalat foarte bine gutuile pentru a îndeparta si pufuletul de la suprafata lor.

Le-am taiat apoi în 4 si am scos cotorul si partea lemnoasa.

Le-am taiat în felii subtiri sau în cuburi. Nu e nevoie sa fie la fel de marunte ca si pentru dulceata.

Am  pus peste ele zeama de lamâie.

Am pus merele gutui într-o oala si am pus apa rece cât sa le acopere, am pus batonul de scortisoara.

Am pus oala pe foc. Dupa primul clocot, am lasat sa fiarba 8-10 minute.

Am oprit focul si le-am strecurat. Am pastrat zeama pentru ca vom avea nevoie de ea.

Merele gutui împreuna cu zaharul si 400 ml din zeama pastrata, le-am pus iarasi sa fiarba la foc mic.

Daca voi credeti ca mai e nevoie de zahar, puteti sa mai adaugati.

De asemenea, daca se îngroasa foarte mult, puteti sa mai adaugati zeama.

Gutuile au foarte multa pectina si gemul se va îngrosa mult dupa ce se va raci.

Am mai fiert 35 de minute. Am verificat daca este destul de legata, punând putin gem pe o farfurioara tinuta la congelator.

Daca va convine consistenta, puteti sa opriti focul.

Inainte cu 10 minute de a fi gata, am pasat cu un blender verticat bucatile care au mai ramas întregi.

La final am adaugat ghimbirul razuit.

Am pus apoi gemul în borcanele curate si uscate.
Pentru ca borcanele sa nu se sparga când am pus gemul fierbinte, le-am pus pe o farfurie metalica.

Am acoperit apoi borcanele cu o patura si le-am lasat pâna a doua zi, dupa care le-am depozitat în camara.

 

S-aveţi poftă!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de gutui" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
Retete similare

Desert prajitura cu ulei de cocos, mere si gem, de post

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu ulei de cocos, mere si gem, de post

Incepeti cu pregatirea  umpluturei , ca sa se racoreasca. Curatati merele de coaja, le dati pe razatoarea mare. Puneti o tigaie pe foc, adaugati ulei de cocos si merele. Amestecati in ele din...

Citeste continuarea

Desert fursecuri cu gem

Postat de RODIMUR

Desert fursecuri cu gem

Se mixează untul cu: zahărul, oul, sarea și aromele, iar la urmă se încorporează treptat și făina. Când aluatul este bine legat și omogen, se pune într-o folie de plastic...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 10 %
239.99 lei
215.99 lei

4.7L Digital HingedLid

- 17 %
599.99 lei
499.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 22.10.2018, 22:18
Gemul acesta îmi place și mai mult...! Așa că-l trec la favorite, din prima...!
la 22.10.2018, 22:19
Ce-mi place culoarea și pozele!
la 22.10.2018, 22:20
De ce le zici mere gutui ? ?
la 22.10.2018, 22:22
Cleme,asa le stiu de mere gutui
la 22.10.2018, 22:22
Rodica,merita incercat.Inca mai gasesti gutui.O prietena a incercat azi reteta si i-a placut foarte mult

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking