Ghiveci calugaresc

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
24 Mar 2018 | 17301 vizualizari
Ghiveci calugaresc

Pentru a diversifica mâncarea de post am făcut astăzi un ghiveci călugăresc care a ieșit mai bun decât oricând și foarte repede. Legumele s-au preparat înăbușit, iar condimentarea minimă, cu sare și piper au făcut ca în această mâncare să regăsesc gustul natural, plăcut și dulce al ingredientelor preparate blând, nu agresiv.    Iată de ce, ghiveciul călugăresc este o recomandare de mâncare sănătoasă și naturală în post.

Ingrediente

  • 3 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1 țelină medie
  • 2 cepe
  • 2 roșii
  • 1 vânătă mică
  • 1 dovlecel mic
  • 1 ardei capia
  • 1 ardei gras verde
  • 4 căței de usturoi
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Cepele se curăță, se spală, se taie julienne și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie doar puțin și să capete un gust dulce.

Se spală vânăta și dovlecelul și se taie rondele, decupate apoi în sferturi. Se călesc și acestea, înăbușit, în cratiță, peste ceapă, la foc mic.

Se curăță și se spală bine morcovii și pătrunjelul, se spală și se taie rondele.  Se curăță și țelina, se spală și se taie bețigașe, după care toate aceste rădăcinoase se pun la călit, peste celelalte legume.

Se spală roșiile, se taie felii subțiri și se pun în cratița în care sunt toate celelalte legume. Se adaugă și ardeiul gras și cel capia, curățați de nervuri și de cotoare, spălați și feliați. Se amestecă ușor în cratiță, ca să nu se strivească legumele și se lasă cratița la foc mic, să fiarbă înăbușit.

Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe, iar usturoiul se curăță, se spală și se taie mărunt. Se adaugă și acestea în cratiță, odată cu pasta de tomate subțiată cu un pahar de apă. Se condimentează cu sare și piper, după care se dă cratița la cuptor, la foc mediu, pentru 25-30 minute.

Între timp, se aleg, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel. Se mai întorc legumele ușor în cratiță, pentru ca toate să se pătrundă și când sunt fierte, se oprește focul de la cuptor și se presară pătrunjel tocat.

Se poate servi imediat, cu pâine prăjită, sau lipie și cu murături asortate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ghiveci calugaresc" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (36)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ghiveci calugaresc

Postat de Patricia_Iordache_79

Ghiveci calugaresc

Spalam si curatam de coaja toate legumele, inclusiv rosiile. Tocam marunt ceapa si o punem la calit in ulei. Folosim o cratita care poate fi pusa ulterior la cuptor. Taiem telina bucatele,...

Citeste continuarea

Ghiveci calugaresc

Postat de MotanLaOale

Ghiveci calugaresc

Carnea se spala si se taie bucati potrivite. Legumele se spala, se  curata si se taie in bucati. Intr-o cratita se pune uleiul si se caleste cateva minute carnea si ceapa. Se adauga...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.03.2018, 17:51
la 24.03.2018, 18:12
delicios, lejer si usor de pregatit
la 24.03.2018, 18:12
gustos
la 24.03.2018, 18:23
Da, Madi, mulțumesc frumos! E atât de simplu de făcut și atât de bun...
la 24.03.2018, 18:24
Îți mulțumesc frumos, Ina!

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking