Ingrediente
- 3 kg de gogoșari
- 1 litru de oțet de vin (concentrație acetică de 90g/l)
- 2 litri de apă
- 1/2 ceașcă de zahăr tos (aproximativ 100-150 grame), sau 3 linguri de miere de albine
- 1/2 ceașcă de ulei de floarea soarelui (aproximativ 120 ml)
- frunze de dafin
- piper boabe
- 1 lingură de sare mare, neiodată
Mod de preparare
Se aleg gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Se spală gogoșarii, se șterg cu un prosop de hârtie, se feliază în patru (sau mai mult) după care se curăță de cotoare, semințe și șuvițele albe.
Într-o oală mare se pun la fiert: apa, oțetul, zahărul, uleiul, sarea, frunzele de dafin și piperul.
După un prim clocot se pun treptat 20-25 felii de gogoșari la opărit și se lasă câte 1 minut, întorcându-se pe ambele fețe. Veți observa că gogoșarii își schimbă puțin culoarea și se înmoaie. Atunci se scot feliile de gogoșari cu o paletă și se pun într-un vas curat, la răcorit.
Se repetă această operațiune, până ce se opăresc toate feliile de gogoșari.
După ce s-au răcorit, feliile de gogoșari se pun (fără a fi presate) în borcane curate, de 700 ml, pregătite în prealabil. Deasupra se pun bețișoare curate, opărite în apă clocotită în prealabil, pentru a ține feliile de gogoșari în oțet, să nu se ridice deasupra.
Se toarnă oțetul peste gogoșarii feliați și când s-au răcit, se înfiletează capacele și se pun în cămară, la un loc aerisit, curat și răcoros.
Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosari feliati in otet" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
|