Ingrediente
- 3 kg gogoșari
- 1 litru oțet de vin (concentrație acetică de 90g/l)
- 2 litri apă
- 3 lingurițe zahăr tos
- 120 ml ulei de floarea soarelui
- frunze de dafin
- piper boabe
- 3 linguri de sare mare, neiodată
Mod de preparare
Alegi gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Îi speli, îi ștergi cu un prosop de hârtie, îi feliezi în patru (sau mai mult) după care îi cureți de cotoare, semințe și șuvițele albe.Într-o oală mare pui la fiert: apa, oțetul, zahărul, uleiul, sarea, frunzele de dafin și piperul.
După un prim clocot, pui treptat 20-25 felii de gogoșari la opărit și îi lași câte 2-3 minute, întorcându-i pe ambele fețe. Veți observa că gogoșarii își schimbă puțin culoarea și se înmoaie. Atunci îi scoți cu o paletă și îi pui într-un vas curat, la răcorit.
Repeți această operațiune, până când opărești toate feliile de gogoșari. Pui feliile de gogoșari (fără a fi presate) în borcane curate, de 800 ml, spălate și sterilizate în prealabil. Deasupra pui bețișoare curate, opărite în apă clocotită în prealabil, pentru a ține feliile de gogoșari în oțet, să nu se ridice deasupra.
Torni oțetul peste gogoșarii feliați, înfiletezi capacele și îi pui în cămară (boxă), la un loc aerisit, curat și răcoros.
Mie mi-au ieșit 7 borcane de 800 ml.
Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosari in otet" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
|