Cum se prepara Gogosi pufoase - Reteta simpla de baza:
Intr-un bol mic, dizolva drojdia in laptele caldut cu 1 lingura de zahar. Lasa amestecul sa stea 10-15 minute pana se activeaza drojdia (va face bule si va creste usor).
Intr-un bol mare, bate ouale cu restul de zahar si zaharul vanilat pana se omogenizeaza bine.
Adauga untul topit, laptele cu drojdia activata, sarea si coaja de lamaie. Amesteca bine.
Incorporeaza treptat faina, amestecand continuu pana obtii un aluat omogen si elastic. Daca aluatul este prea lipicios, mai adauga putina faina.
Framanta aluatul pe o suprafata usor infainata timp de 10-15 minute, pana devine neted si elastic.
Pune aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, acopera-l cu un prosop curat si lasa-l la dospit intr-un loc cald timp de aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluatul a dospit, intinde-l pe o suprafata usor infainata intr-o foaie de aproximativ 1 cm grosime.
Foloseste o forma rotunda (sau un pahar) pentru a taia gogosile.
Incinge uleiul intr-o cratita adanca la foc mediu.
Prajeste gogosile in uleiul incins pana devin aurii pe ambele parti. Asigura-te ca nu aglomerezi cratita, pentru a permite gogosilor sa se prajeasca uniform.
Scoate gogosile pe un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
Dupa ce s-au racit putin, presara zahar pudra deasupra gogosilor.
Incearca si reteta de Gogosi rasucite, pufoase si bune sau varianta de Gogosi rapide cu iaurt.
Iti recomandam si reteta de Gogosi vanilate de post.