Gratin Dauphinois/Cartofi gratinati (Reteta din Turul Frantei Eurosport)

Postat de Doinavar in Aperitive / Garnituri
7 Feb 2013 | 11304 vizualizari
Gratin Dauphinois/Cartofi gratinati (Reteta din Turul Frantei Eurosport)

O noua reteta din Turul Frantei prezentata la Eurosport. De data aceasta, o reţetă populară în Alpii Francezi, cu felii de cartofi şi brânză specifică zonei (Gruyère). Eu am adaptat-o zonei noastre si am folosit telemea de oaie si cascaval de casa. Reteta mi-a fost comandata de Nicu (sotul meu) caruia i-a placut mult cand a vazut-o pe site si a vrut sa o incercam. A iesit o minunatie, un gust deosebit, nu are carne si atat de mult ne-a placut incat am mancat-o si la pranz si la cina.

Ingrediente

  • 1-1,2 kg de cartofi
  • 4 căţei de usturoi zdrobiţi
  • 100 g unt
  • 300 ml lapte
  • 200 g telemea de oaie
  • 200 g cascaval/mozzarella
  • 200 ml iaurt Danone NutriDay Natural
  • 20 ml ulei de masline
  • condimente: maghiran, cimbru, baza pentru mancaruri, sare, piper

Mod de preparare

Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C. Se rade telemeaua de oaie si cascavalul.  Cartofii se curata si se taie felii rotunde si subtiri.

Luati o tava de cuptor si frecati-o pe fund cu usturoiul zdrobit, apoi ungeti-o bine cu unt. Asezati in tava jumatate din feliile de cartofi, putin suprapuse una peste alta. Acoperiti cu jumatate din cantitatea de branza rasa si cateva bucatele de unt.

Puneti al doilea strat de cartofi, branza si bucatelele de unt ramase. Condimentati dupa gust. Amestecati laptele cu iaurtul si uleiul de masline, daca mai doriti condimentati (eu am adaugat si un ou), apoi turnati amestecul in tava peste cartofi si branza.

Dati tava la cuptor pentru aproximativ o ora. Verificati din cand in cand sa nu se arda deasupra.

Mancarea este gata. Puteti sa o serviti calda, dar este foarte buna si rece. Bon appétit!

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin Dauphinois/Cartofi gratinati (Reteta din Turul Frantei Eurosport)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (5)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tarta cu branza si ciuperci

Postat de RuxyRux

Tarta cu branza si ciuperci

Se prepara blatul framantand un aluat din toate ingredientele. Il dam la rece dupa ce-l infainam. Preparam umplutura de ciuperci.: Spalam ciupercile si le tocam, procedam la fel si cu...

Citeste continuarea

Spring rolls (Thai style)

Postat de gabrielacuisine

Spring rolls (Thai style)

Inainte de a ne pregati umplutura de legume si carne, scoatem foitele de spring rolls din congelator. Se dezgheata foitele de spring rolls cu cel putin1 ora inainte. In reteta mea scrie ca se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.02.2013, 17:47
ce bunatate
la 07.02.2013, 17:49
Buni cartofiorii astia sportivi
Am mai intalnit si eu retete cu branza Gruyere si nu stiam cu ce se aseamana , eu am pus cascaval afumat
la 07.02.2013, 20:24
Gustosi!
la 07.02.2013, 21:53
la 07.02.2013, 22:45

Vezi toate comentariile (5)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking