Ingheţată Tiramisu cu nerv de ciocolată şi pui de afine

Postat de klausenburger in Dulciuri
19 Iul 2015 | 2251 vizualizari
Ingheţată Tiramisu cu nerv de ciocolată şi pui de afine

Poate dacă ne-am putea răcori şi sufletele cum ne răcorim trupurile cu o cupă de îngheţată, am fi inventat până acum îngheţata pentru suflet, atunci când acesta arde, ori doare în întâlnirile sale cu viaţa. Dar cum până acolo mai e, să ne răsfăţăm cu poveşti (poate ne alină) şi cu niscaiva joacă cu îngheţata, cum altcum? Îngheţata pe caniculă e un contrast italian de bun augur, o savoare de suflet. Povestea îngheţatei în sine, m-ar contrazice. International Diary Food Association este convinsă că îngheţata nu poate fi atribuită cuiva anume ca invenţie. Nu se ştie fix şi precis, zic ei cine anume, ori ce popor a inventat-o. Unele surse se laudă că până şi chinezii în antichitate, pe la 200 î.e.n. consumau ceva similar îngheţatei - adică orez cu lapte îngheţat, ori bine răcit, - lucru care ar părea puţin ciudat dacă ne gândim la filozofia echilibrelor în orice domeniu al vieţii pe care chinezii au promovat-o încă de pe atunci. Alte surse ne spun că nici persanilor, pe la 400 î.e.n. nu le era necunoscută "îngheţata", dar că o preparau preponderent din lapte îndulcit şi înmiresmat cu apă de trandafiri şi nu cu sucuri de fructe cum va face Europa multe sute de ani după aceea. Pare-se nici însuşi înţeleptul Solomon nu se putea abţine de la băuturile reci/gheţoase şi năstruşnicite cu fructe printrânsele. Continuarea poveștii aici: http://klausburger.blogspot.ro/2015/07/inghetata-tiramisu-cu-nerv-de-ciocolata.html

Ingrediente

  • Pentru îngheţată:
  • 2 gălbenuşuri despărţite de suratele lor albuşuri
  • 75 gr de zahăr făcut praf şi pulbere în piuliţă
  • 300 ml frişcă lichidă (poate fi şi simandicoasa frişcă vegetală)
  • 100 ml lapte nud şi nimic mai mult 
  • 250 gr mascarpone (făcut de galantarele hypermarketurilor, că doar nu de italieni)
  • 50 ml Marsala sau 1 linguriţă de esenţă de rom la care adăugaţi 100 ml lichior de rom (ca să-l ridicaţi la rang de cavaler)
  • 100 gr ciocolată amaruie (min. 75% cacao)
  • 100 gr afine, pui proaspeţi adunaţi din galantare (cum altfel pe vremea asta?)
  • 100 gr pişcoturi Savoiardi ca braţe sigure şi alintătoare
  • De îmbătat pişcoturile:
  • 1/2 cană espresso tare (fă-l italieneşte cu un espressor setat la minim 9 bari,sau mai bine cumpără o cafea bună, n-are să-ţi pară rău la cum au să-ţi cânte papilele gustative după aceea)
  • 75 ml lichior de cafea
  • 1 dop (să fii sigură că nu scapi măsura) de esenţă de migdale
  • 1 dop de esenţă de portocale

Mod de preparare

1. Pune gălbenuşurile, zahărul pudră, laptele, Marsala sau lichiorul, mascarponele la un loc. Porneşte mixerul sau robotul de bucătărie şi amestecă bine, bine. Dacă vrei mai multă savoare, adaugă 2 pliculeţe de zahăr vanilat Bourbon. 

2. După ce ai mestecat bine ingredientele de mai sus, adaugă frişca şi bate până compoziţia arată ca o smântâna lichidă, apoi pune totul în maşina de făcut îngheţata, adaugă ciocolata tăiată în cuburi cât de mari vrei tu şi dictează papilele tale gustative şi porneşte maşina. În aproximativ 15-30 de minute, în funcţie de calitatea maşinii de făcut îngheţată, ar treubui să fie gata.

3. Între timp, amestecă espresso-ul cu lichiorul şi eseneţele, pune-le într-un recipient cu găuri (se găsesc "stropitori" bucătăriceşti prin raioanele cu ustensile pentru bucătărit din magazinele mai cu ştaif).

4. Pune pe fiecare farfurie de desert 3-4 pişcoturi Savoiardi şi îmbată-le bine cu năstruşnicia de la punctul 3 şi lasă-le să se odihnească puţin.

5. Afinele proaspăt îmbăiate la chiuvetă se zvântă puţin de elanul înotului şi se pudrează bine cu zahăr pudră, pentru a fi nişte domnişoare la modă, parfaitement glacees. Aşează-le pe farfurie pe lângă pişcoturi.

6. Pune îngheţata pe pişcoturi şi decorează după pofta inimii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ingheţată Tiramisu cu nerv de ciocolată şi pui de afine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Pancakes cu branza

Postat de cristeena20

Pancakes cu branza

-Batem  bine ouale intregi cu zaharul, coaja de lamaie si vanilia pana isi dubleaza volumul si devin spumoase. Adaugam iaurtul si mixam la viteza mica. Apoi incorporam uleiul si branza,...

Citeste continuarea

Tort cu zmeura si ciocolata

Postat de rhapsody

Tort cu zmeura si ciocolata

Blat 1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. 2. Separa albusurile de  galbenusuri. 3. Mixeaza galbenusurile cu 80 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.07.2015, 19:27
ce-mi plac povestile tale... ..... minunata descriere, super preparatul!
la 19.07.2015, 19:30
Multumesc mult, Claudia. Povești pentru alinat sufletul și rețete pentru desfătat trupul... ar trebui să ajungem la echilibrul perfetc
la 19.07.2015, 19:34
la 19.07.2015, 20:16
Ce frumos ....totul
la 19.07.2015, 21:58
mmm foarte bun!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking