Ingrediente
- Pentru îngheţată:
- 2 gălbenuşuri despărţite de suratele lor albuşuri
- 75 gr de zahăr făcut praf şi pulbere în piuliţă
- 300 ml frişcă lichidă (poate fi şi simandicoasa frişcă vegetală)
- 100 ml lapte nud şi nimic mai mult
- 250 gr mascarpone (făcut de galantarele hypermarketurilor, că doar nu de italieni)
- 50 ml Marsala sau 1 linguriţă de esenţă de rom la care adăugaţi 100 ml lichior de rom (ca să-l ridicaţi la rang de cavaler)
- 100 gr ciocolată amaruie (min. 75% cacao)
- 100 gr afine, pui proaspeţi adunaţi din galantare (cum altfel pe vremea asta?)
- 100 gr pişcoturi Savoiardi ca braţe sigure şi alintătoare
- De îmbătat pişcoturile:
- 1/2 cană espresso tare (fă-l italieneşte cu un espressor setat la minim 9 bari,sau mai bine cumpără o cafea bună, n-are să-ţi pară rău la cum au să-ţi cânte papilele gustative după aceea)
- 75 ml lichior de cafea
- 1 dop (să fii sigură că nu scapi măsura) de esenţă de migdale
- 1 dop de esenţă de portocale
Mod de preparare
1. Pune gălbenuşurile, zahărul pudră, laptele, Marsala sau lichiorul, mascarponele la un loc. Porneşte mixerul sau robotul de bucătărie şi amestecă bine, bine. Dacă vrei mai multă savoare, adaugă 2 pliculeţe de zahăr vanilat Bourbon.
2. După ce ai mestecat bine ingredientele de mai sus, adaugă frişca şi bate până compoziţia arată ca o smântâna lichidă, apoi pune totul în maşina de făcut îngheţata, adaugă ciocolata tăiată în cuburi cât de mari vrei tu şi dictează papilele tale gustative şi porneşte maşina. În aproximativ 15-30 de minute, în funcţie de calitatea maşinii de făcut îngheţată, ar treubui să fie gata.
3. Între timp, amestecă espresso-ul cu lichiorul şi eseneţele, pune-le într-un recipient cu găuri (se găsesc "stropitori" bucătăriceşti prin raioanele cu ustensile pentru bucătărit din magazinele mai cu ştaif).
4. Pune pe fiecare farfurie de desert 3-4 pişcoturi Savoiardi şi îmbată-le bine cu năstruşnicia de la punctul 3 şi lasă-le să se odihnească puţin.
5. Afinele proaspăt îmbăiate la chiuvetă se zvântă puţin de elanul înotului şi se pudrează bine cu zahăr pudră, pentru a fi nişte domnişoare la modă, parfaitement glacees. Aşează-le pe farfurie pe lângă pişcoturi.
6. Pune îngheţata pe pişcoturi şi decorează după pofta inimii.
Daca ti-a placut reteta noastra "Ingheţată Tiramisu cu nerv de ciocolată şi pui de afine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
|