Mamaliga cremoasa cu lapte si parmezan

Postat de ctlina in Aperitive / Garnituri
9 Aug 2015 | 4681 vizualizari
Mamaliga cremoasa cu lapte si parmezan

Mămăliga sau "pâinea de porumb" a devenit unul din simbolurile noastre naţionale, dar puţini români ştiu că istoria ei nu depaşeşte 400 de ani pe meleagurile autohtone. Calda si aburindă, mămăliga aurie e pusa în mijlocul mesei la Craciun, alaturi de sarmale si fripturi. Fiertura simpla de malai merge de minune cu mâncarurile tradi ţionale, cu brânza veche si cârnaţ ii iuţ i. Şi-a câştigat pe bună dreptate locul ei de seamă în bucătăria românească. Acum trei secole stătea doar la masa săracilor, azi este gătită şi la ţară, şi la oraş deopotrivă, şi în ceaun, şi în oala de teflon. Ba chiar a cucerit restaurantele cu pretenţ ii unde este savurată pe post de delicatesă. ORIGINEA PORUMBULUI Aztecii îl cultivau cu sfinţ enie si îl preţ uiau ca pe aur. Stiuletele de porumb era daruit de zei, spune tradi ţia lor, si era ajutorul de nadejde în perioadele de foamete. Cereala aurie era cunoscuta si în Africa, si în Asia din vremuri vechi, fiind cultivata pe lânga aşezările umane şi oferita adesea drept ofranda divinita ţilor. Marinarii lui Columb au adus-o în Europa la începutul secolului al XVI-lea, după ce au debarcat pe armurile Americii centrale. Pe continentul alb, porumbul şi-a pierdut rolul sacru, devenind hrana de baza a saracimii, pentru care grâul si pâinea erau bunuri de lux. Spaniolii si portughezii au adoptat primii porumbul, apoi acesta a cucerit regiunile sarace din Italia, îndeosebi Sicilia, unde "polenta", cum era botezata mămăliga, era singura hrana a familiilor nevoiase. MĂMĂLIGA, PE MELEAGURILE AUTOHTONE Porumbul începe sa fi e cultivat si în ţara noastra, mai întâi în câmpiile Banatului, spre sfârsitul secolului al XVII-lea. La mijlocul secolului urmator, culturile de porumb erau deja extinse în toate regiunile de câmpie din provinciile româneşti. Şerban Cantacuzino, domn al Ţării Româneşti între 1678 si 1688, îndeamna boierii sa semene porumb "spre hrana norodului celui prost, cât si spre hrana dobitoacelor". În Moldova, culturile de porumb erau deja impozitate pe vremea domnitorului Constantin Duca (1693-1695), dupa cum arata cronicile lui Neculce, semn ca înlocuiau deja culturile tradi ţionale de mei. O cereala spornica si pu ţin pretenţ ioasa, porumbul ia locul meiului, care era hrana de baza a ţaranului si caruia i se mai spunea si "malai". Asa se face ca faina de porumb împrumuta numele de "malai" si mămăliga, cu un gust superior terciului de mei, devine mâncarea de zi cu zi, înso ţita de fierturi din urzici, loboda sau stevie. Transilvanenii i-au spus porumbului "cucuruz", dupa "cocoriza", cum era numit în Sardinia, moldovenii l-au botezat "papusoi", dar mămăliga era aceeasi în toate regiunile si peste tot se pregatea la fel. Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/cu-mamaliga-istorie-450497.html#ixzz3iCeklMm7

Ingrediente

  • 125g de faina de porumb
  • 65 cl de lapte
  • sare
  • parmezan
  • 1-2 linguri de smantana

Mod de preparare

Punem laptele la fiert cu sarea.

Varsam treptat faina de porumb amestecand cu un tel.

Continuati sa amestecati la foc mic pana cand mamaliga incepe sa se ingroase si sa se desprinda de peretii vasului.

Adaugati smantana, amestecati.

Puneti cate o lingura de parmezan ras sau bucatele, amestecati si gustati pentru a o face pe gustul dvs - eu am pus 3 linguri de parmezan.

Mamaliga cremoasa este gata, o puteti servi imediat cu carne in sos, pastai, sarmale, ardei umpluti .........etc.  

Pofta Buna !!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Mamaliga cremoasa cu lapte si parmezan" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mamaliga cremoasa cu ciuperci si parmezan

Postat de Cristi_Roman

Mamaliga cremoasa cu ciuperci si parmezan

Am pus malaiul la fiert in apa – si mai departe nu mai am ce sa zic la partea asta ca toata lumea stie cum se face mamaliga. Eu insa am pus in plus si cam 150 ml de lapte, dar si parmezan...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.08.2015, 18:53
la 09.08.2015, 18:55
la 09.08.2015, 19:24
Bun!
la 09.08.2015, 19:26
multumesc la toti
la 09.08.2015, 19:40
n-am facut niciodata, dar cred ca-i tare buna!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking