Curățăm ceapa, usturoiul, ardeii și roșiile și le spălăm bine cu apă rece.
Observație1: Dacă avem ciolan cu os, îl punem la fiert și-l lăsăm până ce carnea se desprinde ușor când înțepăm cu o furculiță!
Observație2: Dacă avem fasole prospătă, o fierbem în apă clocotită, cu puțină sare, dar nu mult, ca să nu se sfarme!
Tăiem ceapa și ardeii fideluțe (julienne), la fel și roșiile iar pătrunjelul verde și usturoiul, le tocăm mărunt. Tăiem ciolanul feliuțe nu prea groase.
Turnăm suficient ulei (3-4 linguri) într-o tigaie și-l încingem bine. Sotăm împreună legumele, mai întâi punem ceapa și o lăsăm până ce se inmoaie, vreo 3 minute, după aceea adăugăm ardeii și mai lăsăm 2-3 minute. Când sunt gata adăugăm carnea și lăsăm să se călească împreună cu legumele, nu mai mult de 5 minute.
În acest moment adăugăm roșiile, pasta de roșii, diluată cu puțină apă și crenguța de cimbru. La nevoie mai adăugăm apă doar cât să le cuprindă (eu pun 1-2 căni cu apă, deoarece îmi place cu mult sos!). Punem capacul la tigaie și lăsăm să fiarbă înăbușit, la foc potrivit, cam 10-15 minute. Adăugăm fasolea păstăi și mai lăsăm doar un clocot două, nu mai mult, ca să nu se sfarme! Oprim focul și asezonăm cu sare, piper măcinat și boiade de ardei. Iar pentru un plus de savoare, în acest momet adăugăm și usturoiul pisat și pătrunjelul verde, tocat!
Se servește caldă sau chiar și rece, la temperatura camerei.
Poftă bună!