Mini cozonacei cu nuca

Postat de rocsi_1612 in Dulciuri
30 Iul 2013 | 7149 vizualizari
Mini cozonacei cu nuca

Aveam niste nuca macinata printr-o punguta si cateva stafide in frigider ce trebuiau folosite. Imi era gandul la un cozonac insa am zis sa nu fac unul singur ci mai multi in varianta mini. Atat de frumusei au iesit ca nici nu imi venea sa ii mananc, iar gustul absolut delicios.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 750 gr faina
  • 250 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 1 cana lapte
  • 40 gr dojdie
  • 70 gr unt
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 castron nuca macinata
  • 2 albusuri
  • 2 linguri cacao
  • lapte caldut
  • 5-6 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta rom
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 3-4 linguri stafide
  • 1 ou pentru uns
  • zahar pudra

Mod de preparare

Aluatul:

Laptele il punem pe foc pana devine caldut. Untul il topim si il lasam sa se raceasca. Drojdia o dizolvam cu o lingura de zahar si 1-2 linguri de lapte. Intr-un bol punem faina, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, praful de sare. Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul si le turnam peste faina. Amestecam usor cu mana, adaugam drojdia, 3/4 din untul topit si le incorporam. Incepem sa framantam, turnam cate putin lapte pana aluatul este inchegat si devine nelipicios. Daca nu este nevoie nu folositi tot laptele, mie mi-au ramas cam 2-3 linguri. La final punem restul de unt topit si mai framantam bine intre 5 si 10 minute pana aluatul capata consistenta ulei plasteline cu care se lucreaza usor si cand taiati cu cutitul o sa observati ca face besicute. Acoperim cu un prosop curat si lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Intr-un bol punem nuca, zaharul, esenta de rom, coaja rasa de lamaie, cacaoa si albusurile spuma. Amestecam usor cu o lingura, apoi stopim cu lapte caldut, putin cate putin pana obtinem o crema care sa nu fie tare sa o putem intinde. La final incorporam stafidele.

Dupa ce aluatul a dospit, il scoatem din bol si il impartim in 12 bile egale. Presaram masa de lucru cu faina si incepem sa intindem bucatile de aluat in dreptunghiuri, rand pe rand. Punem umplutura, o intidem cu lingura pe intreaga suprafata si rulam sa obtinem niste suluri subtirele.

Rasucim fiecare sul in doua, ca si i-am da foma unei jumatati de 8 ( o sa vedeti si in poza), apoi le rasucim cum consideram, cam ca niste melci i-am format eu ( sincer nu am avut un model, am facut cum mi-a venit pe moment). Ii asezam in forme de silicon individuale sau in tava de briose. Daca folositi tava de briose mai intai o ungeti cu unt si tapetati cu faina.

Punem formele intr-o tava de aragaz si lasam la creascut 15-20 de minute. Batem un ou spuma si cu un penson ungem cozonaceii. Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatua potrivita si ii lasam sa se coaca.

Cand deasupra sunt bine rumeniti ii scoatem, ii acoperim cu o hartie, apoi cu un prosop curat ca sa se pastreze moi. Cand sunt reci ii pudram cu zahar si servim.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Mini cozonacei cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (59)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert mini cozonaci cu crema de alune

Postat de Constelatialeu

Desert mini cozonaci cu crema de alune

Ingredientele sa fie la temperatura camerei. Intr-un bol am pus galbenusurile cu zaharul si le-am mixat bine, apoi am adaugat drojdia uscata si am turnat laptele caldut, am omogenizat bine. Faina...

Citeste continuarea

Mini cozonacei cu nuca, cacao si scortisoara

Postat de privatelaura

Mini cozonacei cu nuca, cacao si scortisoara

Eu am folosit masina de framantat. Am pus in ordinea urmatoare:laptele caldut, untul moale, ouale, 1 praf sare, zaharul, coaja de portocala, faina cernuta si la sfarsit drojdia. Am selectat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.07.2013, 20:30
ce buni si frumosi sunt eu vreau 2 buc pt dimineata si o buc pt acum
la 30.07.2013, 20:32
yummyyy
la 30.07.2013, 20:33
Ce cozonacei frumosi! Si ce forma inedita le-ai dat
la 30.07.2013, 20:33
ce frumosi sunt
la 30.07.2013, 20:34
Ce frumoasi sunt !

Vezi toate comentariile (59)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking