Mos Craciun cu saniuta

Postat de ANNA_46 in Dulciuri
7 Ian 2013 | 5172 vizualizari
Mos Craciun cu saniuta

Cineva tare s-a bucurat de Mos Craciun cu saniuta lui.

Ingrediente

  • 400 gr. faina
  • 125 gr. zahar
  • 250 gr. unt
  • un praf sare
  • un pliculet zahar vanilat
  • un galbenus ou
  • coaja rasa de lamaie (optional )
  • Pentru decupat : sabloane
  • Pentru glazura:
  • doua sau mai multe albusuri ou ( la un albus e necesar cca. 7-8 linguri zahar praf )
  • colorant alimentar rosu
  • pungulite sau ornator

Mod de preparare

Din ingredientele de mai sus framantam un aluat. Punem doua ore la rece. Intre timp pregatim sabloanele, dupa imaginatia fiecaruia ( eu am avut urm. dimensiuni : renii, inaltime:18 cm., lungime: 14 cm., saniuta : inaltime 18 cm. , lung. 26 cm., barita : lung. 25cm., Mosulica: inaltimea 14 cm., latimea: 7 cm., sezutul : lung. 7 cm. , latimea :4cm., spatarul:lung. 8cm., latimea :4 cm., batonasele ( intre reni ) le formam intre palme si taiem la 4cm.

Preincalzim cuptorul la 180 °C. Punem hartie de copt pe masa de lucru, intindem aluatul destul de gros. Cu ajutorul sabloanelor si varful unui cutit mai micut decupam cu grija toate formele cu pereche si accesoriile marunte. Decupam si cateva fasiute ptr. locurile sensibile ptr. orice eventualitate. Luam marginile aluatului ramas, taiem cu o foarfeca jur imprejur, asezam pe tava, coacem cca. 15-20 minute, pana devin putin maronii. Lasam bine la racit.

Amestecam cca. 7-8 linguri zahar praf cu un albus ou, pana la o consistenta potrivita ( nici prea tare , nici prea lichida, daca enevoie adaugam cateva picaturi de lamaie ). Asezam folie de aluminiu pe o tava dreapta sau suport din placaj ptr. prajituri, asezam renii si saniuta fata in fata, le glazuram frumos, pe cat posibil sa nu curga pe margini ( la saniuta putem face semn unde vine la urma sezutul si spatarul ).

In timpul glazurarii nu le miscam, ptr. ca acestea se vor inmuia repede si se pot rupe, daca avem astfel de surprize, le apropiem din nou , glazuram peste, lasam la uscat ( de preferat peste noapte ).

Ziua urmatoare le intoarcem cu grija, daca am avut surprize, topim o lingura de zahar, lipim locul, punem si peste o fasiuta, tot cu zahar topit (oricum se va glazura si nu se va vedea), lasam un timp la uscat. Partea cealalta a renilor vine tot alba, iar partea cealalta a saniutei, rosie.

Dupa fiecare glazurare se va lasa peste noapte la uscat. La montare ,se va lipi mai intai saniuta de reni, iar dupa uscare , vin intoarse cu grija, se lipesc sipculitele, bancheta, spatarul si Mosul de partea laterala a saniutei. La barbita lui lasam glazura putin mai tare. Batonasele vin si ele lipite pe ren. Dupa ce am lipit tot , le fixam cu ceva ( eu am stivuit carti langa, ca sa nu se miste ).

Dupa ce s-a uscat bine, ridicam cu grija si presaram bogat cu zahar praf.

Este de lucru , dar a meritat, bucuria a fost deplina.

Va doresc : Pofta buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Mos Craciun cu saniuta" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (39)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Flan de portocale

Postat de ianculubita

Flan de portocale

Spalam portocalele si una o radem. Fierbem laptele 10 minute cu esenta de vanilie si coaja de portocala, dupa care se da vasul deoparte. Frecam bine ouale cu jumatate din zahar, turnam laptele...

Citeste continuarea

Cheesecake fara coacere - Reteta rapida si delicioasa

Postat de Caty

Cheesecake fara coacere - Reteta rapida si delicioasa

Cum se prepara Cheesecake fara coacere - Reteta rapida si delicioasa Mai intai punem gelatina la hidratat in 150ml apa rece, apoi ne ocupam de biscuiti. Ii macinam, ii amestecam cu untul topit...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.01.2013, 22:53
vaiiiii...BRAVO BRAVO BRAVO
la 07.01.2013, 22:54
M-am inscris si eu la concursul de pe ,,Decorix", va rog sa ma votati , daca va place saniuta mea, aici http://www.decoblog.ro/2013/01/mos-craciun-cu-saniuta.htm , pana la data de 13 ianuarie
Va multumesc frumos!
la 07.01.2013, 22:55
Multumesc frumos Caroline
la 07.01.2013, 22:56
Laura , iti multumesc inca odata pentru vot
la 07.01.2013, 23:05
mie imi zice eroare de pagina...

Vezi toate comentariile (39)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking