Mucenici

Postat de getix in Dulciuri
9 Mar 2014 | 2807 vizualizari
Mucenici

Sursa :http://www.jamilacuisine.ro/mucenici-moldovenesti-reteta-video/

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 60 g zahar
  • 225 ml lapte
  • 1 plic de drojdie uscata
  • 2 oua
  • 25 ml ulei
  • sare
  • coaja de lamaie
  • o lingurita esenta de vanilie
  • 100 g nuca macinata
  • miere

Sirop: 150 ml apa, 75 g zahar, coaja de portocala

Mod de preparare

Se cerne faina.Pregatim maiaua  astfel: amestecam drojdia cu o lingurita rasa de zahar, faina si putin lapte caldut pana se formeaza o pasta .Lasam la dospit.

Adaugam peste faina cernuta, zaharul, sarea, maiaua dospita, ouale,  coaja de lamaie, esenta, laptele caldut putin cate putin si uleiul.Amestecam cu o lingura  de lemn la inceput apoi incepem sa framantam aluatul format pana devine elastic si nelipicios. Lasam la crescut aluatul aproximativ  o ora, acoperit cu un prosop.

Dupe ce aluatul si-a dublat volumul, incepem sa formam mucenicii.  Formam bilute de coca . Luam apoi  cate o bucata si o modelam ca un cordon.Incepem a forma o spirala  pana la jumatatea cordonului, apoi celalalt capat il rulam in sens invers. 

Dupe ca terminam de format  mucenicii, îi asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam iar la crescut cca. 20 min. Inainte de a introduce tava  la cuptor se ung mucenicii cu  galbenus de ou amestecat cu 1  lingura de lapte.  Se lasa la copt pana se rumenesc, aproximativ 20 min. ( depinde de cuptorul fiecaruia) .

Cat se coc mucenicii,pregatim siropul : punem apa la fiert impreuna cu zaharul pana se acesta se topeste. Luam vasul de pe foc si  adaugam coaja de portocala. Lasam  cateva minute apoi scoatem coaja .

Insiropam mucenicii ( siropul nu trebuie sa fie  fierbinte ) apoi cu o pensula ii ungem cu miere si presaram nuca macinata  pe deasupra . Pofta buna !

Mucenicii  traditionali din zona mea, sunt cei fierti si cum nu puteau sa lipseasca am pregatit si din  acestia : se pune la fiert  1-1,5 l apa. Cand apa a juns la punctul de fierbere se introduc mucenicii ( 1 punga cumparata ) si se lasa cca 5-10 minute la fiert . Se adauga zahar ( dupa preferinta :5-6 linguri ),  zahar vanilat (2 plicuri ) , coaja de lamaie, esenta rom, nuca tocata marunt ( 50-100 g ), scortisoara. Se servesc pe data de 9 martie, calzi sau reci ! Eu îi prefer reci !

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Retete similare

Desert mucenici umpluti

Postat de mirela0911

Desert mucenici umpluti

Intr-o craticioara se amesteca 200 ml lapte caldut cu 1 lgt zahar. Se adauga 2 lg faina si drojdia zdrobita. Se amesteca bine si se lasa la dospit 15 minute. In bolul robotului se pune faina...

Citeste continuarea

Desert mucenici umpluti cu nuca

Postat de sufletista

Desert mucenici umpluti cu nuca

Drojdia o dizolvam cu putin lapte si o lasam la dospit 10 min. Intre timp cernem faina, adaugam zaharul si sarea, amestecam facem o adancitura si adaugam ouale batute putin, untul topit si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.03.2014, 10:28
la 09.03.2014, 10:29
la 09.03.2014, 10:39
Buni,Motan
la 09.03.2014, 10:58
yamyyy
la 09.03.2014, 11:27
Ce frumoasa forma le-ai dat

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking