Musaca in stil grecesc

Postat de simona72 in Pui
15 Aug 2015 | 6777 vizualizari
Musaca in stil grecesc

Pentru ca ador bucataria greceasca si am avut placerea sa invat de la o gazda minunata o reteta, am venit sa va impartasesc si voua o reteta binecunoscuta si care, mie personal, imi place tare mult. In principiu am respectat reteta doamnei Alexandrina, doar ca am folosit ingrediente diferite fata de ea....adica: am folosit vinete albe, care mi-e imi par mai dulci si mai frumoase, si de asemenea am gasit in piata rosii galbene si portocalii...Sper sa va place reteta si sa o incercati, chiar daca aveti putin mai mult de lucru la ea...

Ingrediente

  • 700-800 g cartofi albi
  • 3 vinete albe de marime medie
  • 100 ml ulei de masline
  • sare si piper dupa gust
  • Sos:
  • 600-700 g piept de pui
  • 1 conserva mica de ansoa in ulei(optional)
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapa mare rosie sau 2 mai mici
  • 2-3 rosii
  • 2 rosii de culoare galbena si 2 rosii de culoare portocalie
  • 2 linguri concentrat de rosii
  • 2 linguri amestec grecesc de condimente pentru musaca
  • sare si piper dupa gust
  • pentru sosul Bechamel:
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1-2 linguri unt
  • 1 lingura plina faina
  • 350-400 ml lapte
  • sare si nucsoara proaspat macinata dupa gust
  • in plus: 250-300 g cascaval (eu am folosit jumatate cascaval din lapte de vaca si cascaval din lapte de oaie)

Mod de preparare

In primul rand pregatim sosul: in bolul robotului de bucatarie am adaugat carnea taiata cuburi si conserva de ansoa cu tot cu ulei. Am macinat ingredientele cateva secunde pana sau mauntit. Am pus la incins intr-o tigaie mare 2-3 linguri ulei de masline. Am adaugat ceapa taiata marunt, am lasat sa se inmoaie ceapa, am taiat ardeiul capia cubulete mici si l-am adaugat peste ceapa. Am lasat 2-3 minute ingredientele sa se caleasca. Am adaugat carnea tocata si am amestecat cu o lingura de lemn in compozitie pana carnea s-a desfacut si a inceput sa se caleasca. Am lasat pe foc 10 minute. Am adaugat toate soiurile de rosii taiate cuburi, am lasat pe foc alte 5-10 minute si am amestecat din cand in cand usor in compozitie.(cu grija sa nu zdrobiti rosiile) Am adaugat la urma concentratul de rosii, amestecul de mirodenii, sare si piper dupa gust. Am lasat deoparte sosul...

Cartofii se curata de coaja si se taie cuburi. Se pune intr-o tigaie/craticioara 50 ml ulei de masline, se lasa sa se incinca uleiul, se adauga cubuletele de cartofi si se prajesc la foc iute maxim 5 minute, pana sunt prajiti pe jumatate. Se pudreaza cu sare si piper.

Vinetele, se spala, nu se curata de coaja si se taie in cuburi cam de aceeasi marime cu cele de cartofi. Se pudreaza cu sare si se lasa deoparte intr-o strecuratoare 10-15 minute. Se incinge restul de ulei si se prajesc cubuletele de vinete la foc iute pana sau inmuiat putin. Daca au absorbit uleiul, nu mai adaugati altul, vanata este ca un burete...motiv pt care este indicat sa folositit o tigaie teflonata.

Pentru sosul Bechamel: se pune uleiul si untul intr-o craticioara si se lasa pana untul s-a topit. Se adauga faina, se amesteca cu un tel tip para, se lasa pe foc 1-2 minute. Se adauga treptat laptele cald si se amesteca cu telul, pana ajungem la consistenta dorita. Lasam sosul sa fiarba 5 minute in timp ce amestecam in el. La sfarsit adaugam sare si nucsoara proaspat macinata. 

Pentru asamblare:se poate face musacaua intr-o singura tava sau puteti folosii vase individuale antiaderente, sau puteti monta intr-un inel rotund sau patrat...Ungeti un vas termorezistent cu putin ulei de masline. Pe fundul vasului puneti cartofii prajiti, apoi jumatate din cantitatea de sos cu carne, apoi jumatate din vinetele prajite, alt strat de sos cu carne si ultimul de vinete. Am ras deasupra cascavalul, iar peste cascaval am turnat sosul Bechamel. Am dat tava la cuptorul incins la 165-170 grade pentru 40 minute. Lasati musacaua sa se racoreasca si apoi o portionati si serviti. Sa va fie de bine!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Musaca in stil grecesc" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Retete similare

Musaca in stil grecesc ca la Cleme

Postat de Constelatialeu

Musaca in stil grecesc ca la Cleme

Mai intai am pus cartofii la fiert, i-am fiert in coaja, nu i-am fiert sa fie in totalitate patrunsi, se mai fac si in cuptor. Dupa ce au fiert i-am lasat sa se raceasca.  Dupa aceea am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.08.2015, 17:29
N-am facut cu sos Bechamel, pana acum, ci doar cu ou. Cred ca e delicioasa!
la 15.08.2015, 17:36
Ina, multumesc! Am dus si mamei si a declarat bunaciune papica...ea nu face musaca de fel
la 15.08.2015, 17:42
excelenta
la 15.08.2015, 18:06
sa vin la masa?
la 15.08.2015, 18:16
Merită încercat

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking