Negresa din albusuri cu ciocolata si crema de lamaie

Postat de merisor67 in Prajituri
2 Ian 2017 | 6198 vizualizari
Negresa din albusuri cu ciocolata si crema de lamaie

Cred că am mai spus că negresa este prăjitura preferată a unuia din băieții mei, mai ales dacă are ciocolată și nucă. De la un timp, am început să prepar negresele doar din albușuri, fie că le am deja la congelator, fie pentru că folosesc gălbenușurile la cremă, ca în cazul de față. Pot să spun despre această negresă cu ciocolata și cremă de lămâie că a ieșit demențială și a fost devorată într-o clipită, cu foarte multe reproșuri că a fost puțină. :)  

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 albușuri
  • 10 linguri zahăr
  • 100 g nucă măcinată
  • 100 g nucă tăiată grosier
  • 3 linguri pesmet
  • 5 linguri făină
  • 200 g ciocolată amăruie(74%)
  • 200 g unt(65%)
  • 2 linguri ulei
  • un praf sare
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf cuțit bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • Pentru crema de lamaie:
  • 8 gălbenușuri
  • 8 linguri zahăr
  • 8 linguri lapte
  • 500 g mascarpone
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • un praf sare
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • ornamente de ciocolată pentru decor

Mod de preparare

Pentru blat, topim mai întâi ciocolata ruptă în bucăți, in unt, dar adăugăm și ulei.

Bine, uleiul poate fi opțional, dar mie îmi place combinția unt + ulei și consistența pe care o dă ciocolatei, dar și luciul pe care îl conferă adăugarea uleiului.

Omogenizăm bine compoziția și o lăsăm să se răcească până preparăm bezeaua.

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm căte un praf de sare peste ele.

Gălbenușurile le dăm la rece până le vine rândul să fie folosite.

Măcinăm nuca, cele 100 g, măcinăm și zahărul pentru a scurta timpul de preparare a bezelei, dar și pentru reușita sigură a bezelei.

Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă.

Adăugăm apoi compoziția de ciocolată, răcită și omogenizăm, folosind un tel, sau o spatulă.

Treptat, adăugăm nuca măcinată, amestecată bine cu pesmetul, așa încât să se desfacă, apoi cu făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul stins în zeama de lămâie, nuca tăiată grosier și omogenizăm, amestecând ușor cu telul, după fiecare adaos.

Tapetăm tava cu hârtie de copt, doar la bază, iar pereții îi ungem cu puțin ulei și îi tapetăm cu zahăr pudră.

Zahărul de pe pereții tăvii, are rolul de a desprinde blatul copt de pe pereți, este mai eficient decât făina(truc deprins de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani).

Coacem blatul pentru 35-40 de minute  la 180 de grade C, în cuptorul preîncălzit, în prealabil.

Bineînțeles că recurgem și la testul cu scobitoarea, pentru siguranță.

Pentru cremă, frecăm mai întâi gălbenușurile cu sare, apoi cu zahărul, adăugăm și coaja rasă de lămâie și le diluăm cu laptele rece.

Punem vasul pe foc moale, sau chiar pe baie de aburi și amestecăm intens în cremă, până se îngroașă ca o budincă.

La final de fierbere, adăugăm și esența de lămâie.

Lăsăm crema de gălbenușuri să se răcească, apoi o mixăm, adăugând treptat, mascarponele și zeama de lămâie.

Răsturnăm blatul de negresă, răcit, pe un platou și întindem crema peste el și dăm prajitura la rece, pentru cel puțin 45 de minute, după care o porționăm și o decorăm cu ornamente de ciocolată.

Spor și poftă bună!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Negresa din albusuri cu ciocolata si crema de lamaie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (43)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Budinca de caramel cu piscoturi Savoiardi

Postat de merisor67

Budinca de caramel cu piscoturi Savoiardi

Preparăm mai întâi o budincă fermă din 2 galbenușuri, 2 linguri zahăr, 500 ml lapte, 5 linguri rase de făină și esență de vanilie. Frecăm gălbenușurile cu un praf de...

Citeste continuarea

Prajitura Martisor

Postat de privatelaura

Prajitura Martisor

Intr-un castron, punem cacaoa, zaharul si adaugam apa clocotita. Amestecam rapid cu un tel, apoi adaugam untul taiat cubulete. Amestecam in continuare pana se topeste untul si se omogenizeaza...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.01.2017, 11:30
buna buna
la 02.01.2017, 11:35
la 02.01.2017, 11:38
Ce bine arata... yammy
la 02.01.2017, 11:47
O deliciune de prajitura! Im inchipui doar ce gust are si salivez!
la 02.01.2017, 11:52
Arata foarte bine si-mi plac prajiturile cu lamaie
Si-mi place mult si farfurioara

Vezi toate comentariile (43)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking