Ostropior oltenesc cu pui

Postat de Lia1 in Pui
7 Dec 2013 | 44327 vizualizari

Astazi, prezint cu un sentiment de mandrie nationala o reteta cu gratar de pui preparat in saramura ca in Oltenia. Alaturi merge de minune o salata de ardei copt la gratar. Pentru acest preparat, eu una as face lobby ca sa se brenduiasca precum tuica sau sarmaluta. Ostropiorul (nu ostropelul cu sos de rosii), inseamna in anumite parti ale Olteniei pui la gratar in saramura usturoiata si legume coapte. Mamaliga se taie cu ata cel mai bine. Cand mancam, in farfurie se pune din carne si din saramura, care se soarbe din “linguri facute din ghioci de ceapa” sau cu o jumatate de ardei pe post de lingura sau pur si simplu cu lingura si “dumicati” de mamaliga inmuiati in saramura. Pe masa avem o “tugulita” (tartacuta, tiuga mica) in care se poate pune tuica. Din tugile cele mari se bea apa rece de la fantana. In vechime, cand taranii erau la munca campului, intr-o astfel de tuga mare faceau salata de rosii, castraveti, ardei, ceapa si mancau cu telemea veche de oaie si oua fierte, cu carne de porc tinuta peste vara la untura sau pui fript si paine facuta in test (cuptor din lut). Mere si pere la desert, ori struguri daca erau la muncile de toamna. Dupa gustul meu, mancau regeste, nu taraneste. Cea mai buna branza pe care am mancat-o eu in copilarie era aceea “plimbata pe la camp”, cea care le ramanea si o aduceau seara acasa. Bomboanele cele mai bune mancate in copilarie erau dropsurile lipite unele de altele si invelite cu grija intr-o batista curata, aduse duminica de la biserica de dragul nostru strabunic. Toti ii spuneam Mosu’ dar nu se supara la cei peste 90 de ani ai lui. In dosul puloverului pe care Mosu’ il purta pana se coceau ciresele cred, pe poale avea cusute niste buzunare care, copil fiind, imi pareau uriase, mana mea intra in ele pana la cot. In zi de sarbatoare, erau doldora cu bunatati. Sa revenim la prepararea ostropiorului nostru, mancare neaos romaneasca.

Inapoi la reteta

Comentarii (39)

la 07.12.2013, 08:42
Ce mancarica buna ne-ai adus de dimineata!
la 07.12.2013, 08:44
Buna dimineata, Buni! Pai am cam intarziat cu postarile pe bucataras dar azi m-am grabit ca sa dau idei nehotaratilor care nu stiu ce sa prepare pt weekend
la 07.12.2013, 09:03
Wowwwwww!! ce prezentare si ce bunatate specific Romanesc
la 07.12.2013, 09:45
moamaaa, ce bine arata!
la 07.12.2013, 10:21
la 07.12.2013, 10:33
la 07.12.2013, 10:43
O nebunie de preparat
la 07.12.2013, 10:53
dragilor, multumesc, e nebunie! incingeti repede gratarul ca nici eu n-am avut pui din batatura si l-am luat de la super-market

si tu sefu? ai tu ochi pentru ce este cu adevarat gustos
la 07.12.2013, 11:06
E atat de fain preparatul asta de inghiti in sec si cand il vezi iti ramane fata c-an desene animate
Multumim Lia
la 07.12.2013, 11:12
Mihaela, ce figura esti cu desenele animate
la 07.12.2013, 11:19
Jos palaria,prezentare,introducere,etc...
la 07.12.2013, 11:23
Cleme , sa mai inspectez si pe la voi ca tare ocupata mai sunt si ma oftic ca nu mai stiu ce-ati mai gatit decat vag;
ieri-noapte am dormit doar doua ore ca sa-i termin fetei mele o surpriza dulce de Mos ca m-am apunat pe la 9 seara
la 07.12.2013, 11:32
wow! ce bunatate! pe gustul meu!
la 07.12.2013, 11:46
cat de bine arata
la 07.12.2013, 12:34
excelenta mancarica
Excelent prezentata

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking