Paine boiereasca
Postat de RODIMUR in Piine
31 Dec 2020 | 4104 vizualizari
Am văzut de curând pe net o poză cu o pâine împletită și aceasta a avut efectul madlenei din romanul lui Proust. Imediat mi-am amintit de vremea copilăriei, de același fel de pâine pe care l-am mâncat la bunica mea paternă și pe care ea o numea ”pâine boierească”. În tinerețea ei, bunica a fost bucătăreasă la un conac boieresc și nu întâmplător, căci avea un mare talent în bucătărie. Copii fiind, după ce am savurat și cu ochii pâinea făcută de bunica, am întrebat-o de ce îi zice ”boierească”, iar ea ne-a explicat că acea pâine nu este ca pentru oamenii simpli, cu: făină, apă, sare și drojdie. Pâinea boierească era făcută cu ou, unt, lapte și puțin zahăr, să fie dulceagă și gustoasă, căci boierii aveau pretenții și gusturi rafinate. Nu ne-a spus rețeta cu de-amănuntul, doar aceste ingrediente, diferite față de cele pentru pâinea cea de toate zilele, dar cum fac adeseori pâine în casă, mi-am dat seama cam ce ar mai trebui și am dozat foarte bine cantitățile. Nu știam cum era împletită, dar după ce am văzut-o de curând pe net, mi-am dat seama, așa că acum am făcut pâinea boierească a bunicii. De fapt, ținând minte ingredientele pomenite de bunica atunci, eu oricum frământ întotdeauna pâinea cu lapte și o mai îmbunătățesc cu un ou și puțin zahăr. Acum am pus unt pentru prima dată și afirm că merită...
Am pregătit pâinea aceasta pentru revelion, așadar este o ”rețetă festivă de iarnă”.