Paine de casa

Postat de MotanLaOale in Piine
16 Dec 2015 | 5841 vizualizari
Paine de casa

De mult tot poftesc la o paine calda de casa, asa ca am pus mana sa fac. Este reteta simpla de paine adevarata!

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 50g drojdie proaspata
  • 300ml lapte
  • 300ml apa
  • 50 ml ulei
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura sare

Mod de preparare

Se pune drojdia intr-un bol cu lingura de zahar si se amesteca pana devine lichida.

Laptele se amesteca cu apa si se incalzeste maderat.

Se toarna o cana din amestecul de lapte si apa calduta si trei linguri de faina.

Se omogenizeaza si se pune la loc cald pentru 10 minute, acoperit cu un stergar.

Faina se cerne intr-un vas incapator si se pune si sarea.

Cand a crescut maiaua se toarna in mijlocul fainii si se incepe framantarea turnand lichid pana se formeaza un aluat care nu se lipeste de mana.

Se pune si uleiul si se framanta in continuare 10 minute.

Se loveste aluatul puternic de masa, sau se lasa sa cada de la inaltimea mainii in castronul pus pe podea de 10-12 ori. Ajuta la omogenizare si la afanarea aluatului.

Se mai framanta 10 minute si se mai arunca o data pentru afanare.

Se da forma rotunda, se taie in cruce deasupra, se presara faina, se acopera si se lasa la crescut la loc cald o ora si jumatate.

Cand este crescut, de doua ori volumul, se impatre in doua.

Se fac doua paini, sau o paine si niste turte ca la bunica, cum am facut eu.

Se da forma rotunda si se pune in tava tapetata cu hartie de copt.

Se taie deasupra si se mai lasa la crescut in tava 25-30 minute.

In cuptor se pune o tava cu apa pe randul cel mai de jos si se incalzeste la 160 grade 20 de minute.

Se introduce painea in cuptor la 160 grade pentru 15 minute iar apoi se da focul la 180 grade pentru inca 30-40 minute.

Cand incepe sa se rumeneasca se scoate tava cu apa din cuptor.

Se continua coacerea pana se rumeneste frumos.

Se scoate, se stropeste cu apa, se acopera cu un servet si se lasa la racit.

Se taie numai rece.

Calda se poate numai rupe, cea ce am si facut.

Pofta Buna!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta usor de facut: Bagheta de paine crocanta si proaspata

Postat de Constelatialeu

Reteta usor de facut: Bagheta de paine crocanta si proaspata

Iata cum se prepara aceasta Reteta usor de facut: Bagheta de paine crocanta si proaspata Am folosit robotul sa mearga treaba mai repede, desi imi place foarte mult sa simt aluaturile la mana...

Citeste continuarea

Paine cu faina integrala de secara si tarate de grau

Postat de katty

Paine cu faina integrala de secara si tarate de grau

Intr-un castron cernem faina de grau, adaugam faina integrala de secara si taratele de grau. Amestecam ingredientele si facem o adancitura in mijloc. Amestecam zaharul cu drojdia, putina apa calda...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.12.2015, 12:28
si eu am in plan,ce bine arata si ce bine ar merge cu jumerile mele
la 16.12.2015, 12:29
CE BINE ARATA!
la 16.12.2015, 12:34
cum se gandeste Motanel la noi
la 16.12.2015, 12:38
mmm ce mult imi place!
la 16.12.2015, 12:40
Ce mult imi place!!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking