Paine de casa cu branza de burduf, ceapa rosie, chimen si susan by Alex Teacher

Postat de AlexTeacher in Piine
26 Feb 2015 | 6340 vizualizari
Paine de casa cu branza de burduf, ceapa rosie, chimen si susan by Alex Teacher

Hai ca dupa atata vorbarie era si cazul sa mai pregatim cate ceva. Acum fac paine. Fac paine destul des - old school, asa cum pregatea bunica, fara masina de paine. Si m-am gandit sa va impartasesc reteta mea de paine cu branza de burduf, ceapa rosie si chimen. Aceasta reteta s-a nascut din dorinta mea de a manca un sandwich :) Cum nu prea aveam mare lucru prin frigider, si nici paine totodata, am zis ca trebuie sa fac o paine atat de buna incat sa fie o blasfemie sa mai pui ceva pe ea. Si-am reusit. Este pacat de la Dumnezeu sa n-o mancati goala. Nu contest ca este cam scumpicica pentru o paine, dar merita fiecare leut. Nu-i nici greu de facut si credeti-ma ca veti da pe spate chiar si cei mai exigenti critici culinari. Timp de un an de zile am fost bucatarul personal al Ambasadorului Greciei. Si adora aceasta paine - aceasta si inca una cu pancetta si rosii uscate (vom ajunge si la acea reteta in saptamanile urmatoare). O manca intotdeauna goala. Obisnuia sa serveasca un antreu mic, si apoi sa manance o paine intreaga la felul principal. Si tin minte ca dupa desert intotdeauna mai venea sa ma intrebe daca mi-au mai ramas cateva felii de paine, "ratacite" pe undeva. Din pacate, cu pozele stau cam prost, am o poza doar cu preparatul final, insa sper ca instructiunile au fost suficient de explicite incat sa va determine sa incercati aceasta minunatie. Pofta buna, si tineti minte: tot ce faceti in bucatarie, sa faceti cu dragoste ! :)

Ingrediente

INGREDIENTE:

  • 1200 g de faina
  • 50 g de drojdie de bere, din care 40 g dizolvata in 600 ml de apa
  • 220 g branza de burduf
  • 3 cepe rosii potrivite
  • 1 lingura de sare grunjoasa si 1/2 lingurita de zahar
  • 1 galbenus de ou
  • 100 ml ulei de masline
  • 2 linguri de smantana grasa
  • 2 linguri de seminte de chimen
  • seminte de susan si sare grunjoasa pentru presarat pe deasupra

Mod de preparare

MOD DE PREPARARE:

 

  • Taiam ceapa cubulete mici;

  • Cernem 1000g faina intr-un castron mai mare sau un lighean;

  • Peste faina adaugam 10 g de drojdie proaspata pe care o faramitam. Restul de 40 g se dizolva in 600 ml de apa impreuna cu sarea si 1/2 lingurita de zahar;

  • Facem o gropita in faina si turnam incet, cu o mana apa si drojdia de bere dizolvata in timp ce cu cealalta mana incorporam faina putin cate putin;

  • Adaugam si branza de burduf impreuna cu chimenul si smantana si incepem sa framantam;

  • Punem si ceapa in aluat si continuam framantatul. Vreo 15 minute incontinuu nu ar strica. In caz contrar, painea va iesi atat de tare incat puteti sa spargeti geamul cu ea :)

  • Adaugam si 100 ml ulei de masline si continuam sa framantam;

  • Incingeti cuptorul la 150 ᵒ C .

  • La framantat veti mai avea nevoie din cand in cand de faina in plus. Pentru asta va veti folosi de cele 200g ramase. Dupa ce-ati framantat-o, acoperiti lighenasul cu folie de plastic sau cu un prosop si lasati-l la cald. Aluatul trebuie sa stea circa 2 ore la dospit;

  • Dupa ce-a crescut (apasati-l sa vedeti cat de pufos este) , modelati-o in maini dupa pofta inimii si asezati-o intr-o tava cu hartie de copt.

  • Amestecati galbenusul  si ungeti aluatul cu ajutorul unei pensule sau cu ajutorul unei pene de gasca. Presarati apoi susan si sare grunjoasa peste;

  • Introduceti-o in cuptor la 150 ᵒ C.

  • Dupa cca 30 min, o puteti unge periodic cu galbenus;

  • Cand aceasta s-a rumenit, facem testul cu scobitoarea. Infigeti scobitoarea in centru si daca este uscata inseamna ca este facuta.

  • Scoateti-o pe un tocator de lemn si lasati-o la odihnit circa 3 ore, acoperita de un prosop (facem acest lucru ca ea sa-si pastreze crusta moale - daca optati pentru o crusta mai crocanta, atunci nu o acoperiti).

  • Este atat de buna incat se poate consuma si goala.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa cu branza de burduf, ceapa rosie, chimen si susan by Alex Teacher" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Paine cu crenvursti si mozzarella

Postat de madi_marin

Paine cu crenvursti si mozzarella

Punem în vasul robotului 160 g făină cernută, drojdia uscată, zahărul şi sarea. Montăm cârligul de frământare şi amestecăm un pic ingredientele uscate. Apa caldă se...

Citeste continuarea

Paine cu mozzarella, rosii deshidratate si susan

Postat de merisor67

Paine cu mozzarella, rosii deshidratate si susan

Mai intai pregatim maiaua. Frecam drojdia cu zaharul pana la lichefiere, adaugam 100 ml lapte caldut si o mana de faina, omogenizam si acoperim vasul. Asteptam pana cand maiaua isi dubleaza...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.02.2015, 12:34
Sunt prima la apel . Imi place fara retinere tot ce are chimen . Painea este deosebita .Cred ca doar rosii mai trebuie langa ea si poate fi servita ca aperitiv
Gata m-ai inebunit vreau si cu rosii uscate
Si bineinteles nu uitam de dragoste . Totul iese foarte bine cu ea
la 26.02.2015, 12:40
Imi place tare mult combinatia!Am sa incerc si eu reteta dar framantat aluatul la masina de paine
la 26.02.2015, 12:45
Sunt sigur ca va iesi buna. Eu unul trebuie sa marturisesc ca ador sa framant paine (cred ca-ntr-o viata anterioara am fost brutar) .
Sunt de parere ca ii transmiti o anumita energie in momentul in care o framanti.
Iar la masina de paine sincer sa fiu, nu am facut niciodata. Am inteles ca iti trebuie niste cantitati stricte de ingrediente, ca altfel s-ar putea sa nu iasa.
la 26.02.2015, 12:46
ce combinatie faina! Daca acum vreo 2 ani amestecam aluatul de paine cu lingura, acum de abia astept sa framant Chiar o sa-i fac cadoul sorei mele masina de paine, ca sta degeaba De incercat painea asta
la 26.02.2015, 13:27
Asta cu cantitatile stricte o auzisem si eu si intradevar asa scrie si in carte....daaaar, eu folosesc masina doar la framantat si cantaresc ingredientele, dar nu cu un cantar electronic, iar daca mi se pare ca mai trebuie mai adaug faina sau ulei...

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking