Paine din secara cu masline Kalamata, coaja de lamaie si herbes de Provence

Postat de Lia1 in Piine
18 Sep 2013 | 5627 vizualizari

Cred ca nu este vreun bucataras care sa nu fi vizitat blogul Codrutei "Apa.Faina.Sare" si sa nu fi ramas fascinat de ceea ce gaseste acolo. Eu am facut sacrilegiul de a incerca sa fac retetele ei fara a creste o maia si am folosit drojdie. Nu va sfatuiesc sa faceti asta. Ma voi ocupa si eu sa cresc o maia cand voi avea starea si am sa va spun, atunci cand o voi folosi, care sunt diferentele. Am luat proportiile de faina, apa si sare din reteta cu 70% secara si 30% integrala careia i-am adaugat aromele dintr-o alta reteta: masline Kalamata, coaja de lamaie si ierburi de Provence. Painea de secara nu va fi pe gustul oricui. Este un aluat dificil de realizat. Drojdia Pakmaya uscata nu s-a potrivit prea bine, lucreaza bine cu faina alba dar nu si cu secara. N-am respectat indicatia de a o lasa 24 sau chiar 36 ore si abia dupa aceea sa o tai. Am asteptat sa se raceasca cateva ore si eram nerabdatoare sa o gust. Ca aspect arata cam ca a ei (la fel de crapata si albicioasa pe dinafara :) ) dar la interior ar trebui sa fie mai aerata, drojdia e o problema sa fie bine aleasa pt. aceasta reteta. Si alta abatere grava a fost ca a intervenit ceva si am intrerupt prima dospire la vreo 20 de minute cred desi aveam timer-ul programat. Posibil sa nu o fi lasat-o sa creasca indeajuns. Deoarece drojdia m-a sabotat, cu siguranta voi repeta experienta dar sper eu, cu maia de secara.

Inapoi la reteta

Comentarii (11)

la 18.09.2013, 21:09
Ai de mine, pot sa fiu prima care gusta? Ca imi place tot ce-ai pus acolo! O sa trec mai incolo sa o citesc ca ai scris o poveste lunga tare!
la 18.09.2013, 21:13
Lia, oricum arată minunat, chiar dacă tu zici în introducere că nu ai respectat totul ca în original.
Evident că n-am ajuns la nivelul de a găti eu aşa ceva, dar indicaţia de la final, cea cu prăjitul, tartinatul cu brânză de capră şi ulei, mi-a rămas în minte. Dacă nu dorm la noapte o să mă ai pe conştiinţă
Super!
la 18.09.2013, 21:13
Cat de bine arata!
Si ce mult ai scris!
la 18.09.2013, 21:18
Te felicit pentru munca depusa si pentru reteta elaborata eu chiar nu as avea rabdare dar parca as gusta un coltuc de la tine cu branza si rosii
la 18.09.2013, 21:18
Oricum cred ca e foarte gustoasa si fara maia...nu m-am invrednicit nici eu sa fac maia, desi stiu blogul ei de la inceputuri ...plus ca am si o mica retinere cu maiaua, de care posibil sa scap candva...si apoi o voi proba...imi place mult painea asta rustica si ma bucur tare mult ca si la noi in Bucuresti avem de unde sa o cumparam...sanatoasa, cu maia si foarte foarte gustoasa...numai ca a doua zi devine taricica, nu are foarte mult miez ci mai mult gaurele in rest e o alegere excelenta Arata grozav painica ta draga mea!
la 18.09.2013, 21:26
fetelor visam demult sa incerc si eu o paine ca asta dar data viitoare n-o s-o mai umplu cu ceva, vreau sa ma lamuresc asupra gustului

Padre

ruxy, pai tocmai, ca eu as fi vrut-o mai gaurita. iar pe a doua zi voi vedea cum va fi. Codruta tocmai, zicea s-o lasam minim 24 ore pana s-o consumam. posibil sa se "incrudeze" altfel

noi painea pe care o cumparam o tinem la frigider (feliata) si obligatoriu in toaster inainte de a o manca
la 18.09.2013, 21:33
ce bine arata! Bravo,Lia!
la 18.09.2013, 21:34
la 18.09.2013, 21:59
Buna buna
la 18.09.2013, 22:49
la 19.09.2013, 10:26
Buna

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking