Paine din secara cu masline Kalamata, coaja de lamaie si herbes de Provence

Postat de Lia1 in Piine
18 Sep 2013 | 5609 vizualizari
Paine din secara cu masline Kalamata, coaja de lamaie si herbes de Provence

Cred ca nu este vreun bucataras care sa nu fi vizitat blogul Codrutei "Apa.Faina.Sare" si sa nu fi ramas fascinat de ceea ce gaseste acolo. Eu am facut sacrilegiul de a incerca sa fac retetele ei fara a creste o maia si am folosit drojdie. Nu va sfatuiesc sa faceti asta. Ma voi ocupa si eu sa cresc o maia cand voi avea starea si am sa va spun, atunci cand o voi folosi, care sunt diferentele. Am luat proportiile de faina, apa si sare din reteta cu 70% secara si 30% integrala careia i-am adaugat aromele dintr-o alta reteta: masline Kalamata, coaja de lamaie si ierburi de Provence. Painea de secara nu va fi pe gustul oricui. Este un aluat dificil de realizat. Drojdia Pakmaya uscata nu s-a potrivit prea bine, lucreaza bine cu faina alba dar nu si cu secara. N-am respectat indicatia de a o lasa 24 sau chiar 36 ore si abia dupa aceea sa o tai. Am asteptat sa se raceasca cateva ore si eram nerabdatoare sa o gust. Ca aspect arata cam ca a ei (la fel de crapata si albicioasa pe dinafara :) ) dar la interior ar trebui sa fie mai aerata, drojdia e o problema sa fie bine aleasa pt. aceasta reteta. Si alta abatere grava a fost ca a intervenit ceva si am intrerupt prima dospire la vreo 20 de minute cred desi aveam timer-ul programat. Posibil sa nu o fi lasat-o sa creasca indeajuns. Deoarece drojdia m-a sabotat, cu siguranta voi repeta experienta dar sper eu, cu maia de secara.

Ingrediente

  • Faina integrala de secara superioara: 350 g (Pirifan)
  • Faina integrala de grau: 150 g (de la magazin cu produse bio=1 leu)
  • Apa: 390 g=ml
  • Sare: 10 g
  • Drojdie: conform instructiuni (am folosit Pakmaya activa 10g=1.5 lingura)
  • Masline Kalamata, fara samburi 120g
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • herbes de Provence: 1 lingurita

Mod de preparare

Rezumat operatiuni:

- autolyse: 20 min

- mixat / framantat: 5-8 min cu mana

- prima dospire: 60 min

- dat forma: 5 minute

- a doua dospire: cca 90 min (sa-si mareasca volumul dar nu dublu)

- copt: la 240°C timp de 10 min cu aburi, si apoi fara aburi 40 … 45 min, scazand temperatura treptat, pana la 205°C

1. Dizolvati drojdia in 220g apa calduta si lasati sa stea la temperatura camerei 20 min sau pana incepe sa faca spuma.

2. Ca sa scapati de 10 minute de framantat, faceti "autolyse", adica amestecati intr-un bol rotund 150g faina integrala de grau cu 170 g apa (se sporeste astfel dezvoltarea glutenului).  Acoperiti si lasati 20 min.

3. Amestecati 350g faina de secara cu sarea si 1 lingurita herbes de Provence.

4. Adaugati maiaua in castronul cu amestecul de faina integrala, omogenizati un pic si apoi adaugati amestecul de faina din secara. Omogenizati. Este oarecum lipicios. Scoateti pe blatul infainat si framantati 5-8 min prin impaturiri succesive. Aluatul nu trebuie sa fie moale si ud, dar nici foarte dens.  Nu adaugati faina in exces, decat atat cat sa puteti framanta si sa se desprinda de masa si de mana.

5. Presarati bine faina in castron si lasati aluatul la dospit 60 min, la o temperatura de 25°C acoperit cu prosop sau folie.

6. Intre timp, radeti coaja de la o lamaie mare, si scoateti samburii din masline.  E bine sa alegeti masline kalamata mai mari si tari, altfel se vor zdrobi. Taiati fiecare maslina in doua si asezati-le pe un servet de hartie la scurs.  Cantariti maslinele dupa ce ati scos samburii, ca sa ajungeti la cantitatea ceruta.

7. Dupa 60 min, presarati faina pe blat si pe fata aluatului pe care il rasturnati cu fata infainata in jos.  Aduceti pe rand toate colturile aluatului spre centru sigiland suprapunerile.  Acoperiti si lasati 5 min.

8. Adaugati coaja de lamaie si continuati sa framantati un pic.   Eventual faceti repaos 5 minute, ca sa se relaxeze glutenul si apoi adaugati in 4 transe maslinele.  Framantati bland, pana ce toate maslinele sunt incorporate in aluat. Nu lucrati foarte mult aluatul.

9. Intr-un castron largut, puneti un prosop gros, o hartie de copt ca sa nu se murdareasca de la masline, presarati faina uniform pt ca va ramane pe fatza finala a painii la coacere. si asezati aluatul cu fatza cu sigiliu in jos si partea neteda in sus.

10. Folosind o pensula moale eliberati surplusul de faina de pe partea ramasa in sus a aluatului. 

11.Se lasa la dospit cca. 90 min sau mai mult dar nu trebuie exagerat pt ca nu va fi bine. Nu puneti aluatul in frigider. Nu se cresteaza pt ca trebuie sa crape de voie.
 
12.Preincalziti cuptorul din timp cu minim 1/2 ora. In cuptor se va afla si placa ceramica de copt (eu am copt-o in vasul roman preincalzit asa).

13.Tineti vasul intr-un loc caldut, iar dupa o ora verificati din 10 in 10 minute.  Eu am dospit painea pe care o vedeti 90 minute dar o puteti lasa si mai mult. Eu am intrerupt pt ca deja crapase. Aluatul nu trebuie sa isi dubleze volumul, doar sa creasca in volum.

14. Am copt in vas ceramic in care am pus hartie de copt si malai dar nu s-ar fi lipit, era deajuns hartia.

15. Cand e momentul sa coaceti painea, faceti aburi in cuptor. Am pus pe raftul de jos o tava cu apa fierbinete.  Introduceti painea lacopt. Lasati aburii 10 minute. Scoateti din cuptor sistemul de aburi, si reduceti putin temperatura.  Painea ar trebui sa se coaca incet, timp de aproximativ o ora, scazand temperatura cuptorului treptat, pana la 205°C.  Veti sti ca e gata cand are o culoare caramelizata, suna a gol cand e lovita la partea inferioara.

16. Opriti focul, si lasati painea in cuptor inca 5-10 min, cu usa intredeschisa.  Scoateti painea din cuptor, asezati-o pe un gratar si asteptati sa se raceasca.  Dupa cateva ore infasurati-o intr-un prosop gros de bucatarie si asteptati minim 24 de ore inainte de a o taia.  Ea recomanda cel putin 36 ore de odihna inainte de a o felia.

Se mananca cu ulei de masline si rosii cherry, sandwich deschis cu somon afumat, salata, capere si lamaie.  Prajiti-o si tartinati-o cu branza de capra picurata cu ulei de masline.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine din secara cu masline Kalamata, coaja de lamaie si herbes de Provence" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Painici cu ceapa, cimbru si busuioc

Postat de Patricia_Iordache_79

Painici cu ceapa, cimbru si busuioc

Punem faina intr-un vas incapator si facem o scobitura in mijloc. In mijloc adaugam apa calduta, drojdia,si zaharul. Amestecam usor cu o lingura pana se topeste toata drojdia. Incepem sa...

Citeste continuarea

Paine impletita

Postat de tarasmariana

Paine impletita

Punem apa calduta,drojdia, 1 lingura de zahar intr-un bol si amestecam. Invelim maiaua si o punem la un loc calduros pana isi dubleaza volumul. In alt vas punem faina cernuta, maiaua sarea,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.09.2013, 21:09
Ai de mine, pot sa fiu prima care gusta? Ca imi place tot ce-ai pus acolo! O sa trec mai incolo sa o citesc ca ai scris o poveste lunga tare!
la 18.09.2013, 21:13
Lia, oricum arată minunat, chiar dacă tu zici în introducere că nu ai respectat totul ca în original.
Evident că n-am ajuns la nivelul de a găti eu aşa ceva, dar indicaţia de la final, cea cu prăjitul, tartinatul cu brânză de capră şi ulei, mi-a rămas în minte. Dacă nu dorm la noapte o să mă ai pe conştiinţă
Super!
la 18.09.2013, 21:13
Cat de bine arata!
Si ce mult ai scris!
la 18.09.2013, 21:18
Te felicit pentru munca depusa si pentru reteta elaborata eu chiar nu as avea rabdare dar parca as gusta un coltuc de la tine cu branza si rosii
la 18.09.2013, 21:18
Oricum cred ca e foarte gustoasa si fara maia...nu m-am invrednicit nici eu sa fac maia, desi stiu blogul ei de la inceputuri ...plus ca am si o mica retinere cu maiaua, de care posibil sa scap candva...si apoi o voi proba...imi place mult painea asta rustica si ma bucur tare mult ca si la noi in Bucuresti avem de unde sa o cumparam...sanatoasa, cu maia si foarte foarte gustoasa...numai ca a doua zi devine taricica, nu are foarte mult miez ci mai mult gaurele in rest e o alegere excelenta Arata grozav painica ta draga mea!

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking