Paine de secara

Postat de scortisoara in Piine
5 Mar 2013 | 6323 vizualizari
Paine de secara

Mereu mi-am dort sa fac o paine din aia ca la brutarie pufoasa si crocanta , asa ca am ales ,sa zicem, varianta mai sanatoasa a acesteia si iesit o minunatie. Mai ales calda :)

Ingrediente

  • 1 kg de faina neagra (sau amestec de faina alba cu tarate)
  • o drojdie (50g)
  • jumatate de cana de lapte
  • faina alba pentru maia
  • zahar
  • sare
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • apa

Mod de preparare

Mai intai am pregatit maiaua. Se incalzeste putin laptele (nu fiert!) si se toarna intr-un bol mai inalt peste drojdia faramitata . Se amesteca si se adauga apoi o lingurita de zahar si putina sare. impreuna cu faina alba (cantitatea de faina nu pot sa o estimez insa se adauga pana maiaua devine ca o smantana subtiiiire de tot sau ca la clatite). Am uitat sa precizez, in bucatarie trebuie sa fie cald si liniste :).

Acoperim maiaua si o lasam la cald vreo 10 minute sau pana cand creste creste de nu se mai opreste.

In timpul asta cernem faina neagra si incalzim apa, cam 500 de ml . Dupa ce drojdia a crescut, facem o gaura in faina, turnam maiaua si uleiul si cate putina apa pana obtinem un aluat numai bun de framantat. Dupa ce faina s-a legat cu apa, scoatem aluatul pe masa si il framantam acolo pentru a se oxigena mai bine si a fi mai pufos.Se framanta cu ulei pentru a fi mai frageda painea.

Dupa munca de 15 minute de dat pumni in aluat, il lasam la crescut vreo ora jumatate sau chiar 2 la cald (!), pana isi tripleaza compozitia.

Dupa astea 2 ore, modelam aluatul in forma dorita si il punem intr-o tava unsa sa  mai creasca pentru inca jumatate de ora.

Punem apoi tava in cuptorul preincalzit si o coacem o ora sau pana se rumeneste deasupra la foc mediu.

Se scoate apoi din cuptor, se rupe si se trece la actiune :>

Sa aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de secara" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine cu faina integrala de secara si tarate de grau

Postat de katty

Paine cu faina integrala de secara si tarate de grau

Intr-un castron cernem faina de grau, adaugam faina integrala de secara si taratele de grau. Amestecam ingredientele si facem o adancitura in mijloc. Amestecam zaharul cu drojdia, putina apa calda...

Citeste continuarea

Paine bruna cu hrisca

Postat de mihaelar63

Paine bruna cu hrisca

Drojdia se farmiteaza si se amesteca in apa calduta,  4 linguri din uleiul de rapita impreuna cu 100 gr faina semi-alba si lingurita cu zahar. Eu tot acum pun si maiua de la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.03.2013, 19:30
Ce frumos o fi mirosind, a pâine de casă. Şi ce gust minunat trebuie să aibe. Super!
la 05.03.2013, 19:37
Aii, ce faina este!
la 05.03.2013, 19:37
Padre, iar esti in fata mea ))
la 05.03.2013, 19:41
Apăi Meri, dacă la gătit nu-s înaintte, măcar la vorbit să fiu
la 05.03.2013, 19:45
Padre

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking