Ingrediente
- 1 kg de faina neagra (sau amestec de faina alba cu tarate)
- o drojdie (50g)
- jumatate de cana de lapte
- faina alba pentru maia
- zahar
- sare
- 3-4 linguri ulei de masline
- apa
Mod de preparare
Mai intai am pregatit maiaua. Se incalzeste putin laptele (nu fiert!) si se toarna intr-un bol mai inalt peste drojdia faramitata . Se amesteca si se adauga apoi o lingurita de zahar si putina sare. impreuna cu faina alba (cantitatea de faina nu pot sa o estimez insa se adauga pana maiaua devine ca o smantana subtiiiire de tot sau ca la clatite). Am uitat sa precizez, in bucatarie trebuie sa fie cald si liniste :).
Acoperim maiaua si o lasam la cald vreo 10 minute sau pana cand creste creste de nu se mai opreste.
In timpul asta cernem faina neagra si incalzim apa, cam 500 de ml . Dupa ce drojdia a crescut, facem o gaura in faina, turnam maiaua si uleiul si cate putina apa pana obtinem un aluat numai bun de framantat. Dupa ce faina s-a legat cu apa, scoatem aluatul pe masa si il framantam acolo pentru a se oxigena mai bine si a fi mai pufos.Se framanta cu ulei pentru a fi mai frageda painea.
Dupa munca de 15 minute de dat pumni in aluat, il lasam la crescut vreo ora jumatate sau chiar 2 la cald (!), pana isi tripleaza compozitia.
Dupa astea 2 ore, modelam aluatul in forma dorita si il punem intr-o tava unsa sa mai creasca pentru inca jumatate de ora.
Punem apoi tava in cuptorul preincalzit si o coacem o ora sau pana se rumeneste deasupra la foc mediu.
Se scoate apoi din cuptor, se rupe si se trece la actiune :>
Sa aveti pofta!
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de secara" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (17)
|