Paine fara framantare

Postat de poa in Piine
3 Apr 2015 | 10605 vizualizari
Paine fara framantare

Pentru acei carora le place painea cu coaja crocanta si miezul elastic. O reteta usor de facut.

Ingrediente

  • 500 grame de faina 000
  • 340 ml apa
  • 13 grame drojdie proaspata sau un plic drojdie uscata
  • 2 lingurite sare

Mod de preparare

Cernem faina intr-un vas si o amestecam cu sarea. Daca folosim drojdie proaspata, aceasta se dizolva in apa calduta. Drojdia uscata nu necesita dizolvare.

Se amesteca faina cu amestecul format din apa si drojdie sau cu drojdia uscata si cantitatea de apa intr-o cratita. Se obtine un aluat mai moale. Se pune un capac peste cratita si se baga in frigider pana a doua zi, preferabil cam pe la aceeasi ora. Trebuie lasat la rece intre 12 si 24 de ore.

A doua zi se scoate aluatul din frigider si se rastoarna pe planul de lucru pudrat cu faina din belsug. Se pudreaza bine mainile cu faina, se pudreza niste faina si deasupra aluatului si apoi se aplatizeaza usor, intr-un dreptunghi. Se aduce partea dreapta pana la jumate, apoi se acopera partea dreapta cu partea stanga. Se intoarce sulul format si se mai repeta o data impaturirea.

Se pudraza bine cu faina un servet de bucatarie, pe care se aseaza aluatul cu partea deschisa, in jos. Se pudreaza cu faina si deasupra aluatului, apoi aluatul se acopera cu servetul si se lasa la temperatura camerei aprox 30 min / 1 ora, sa se odihneasca.

Intre timp se incalzeste foarte bine cuptorul, la temperatura maxima (250°C), cu o oala cu tot cu capac inauntru. Se ridica usor prosopul si se ia aluatul in palma, in asa fel incat partea de jos sa ramana in sus. Se deschide cuptorul si cu miscari rapide, cu o manusa, se ridica capacul oalei incinse, se arunca painea in ea. Se acopera cu capacul si se lasa aprox 25 min. Dupa 25 de minute, se ia capacul si se mai lasa painea alte 10-15 minute in cuptor pana se face o crusta inchisa la culoare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine fara framantare" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine fara framantare

Postat de Dya

Paine fara framantare

Punem drojdia intr-un bol si o pasam cu cele 3 lingurite cu zahar pana se lichifiaza, adaugam 100 ml de apa calduta si o lasam la dospit 10-15 minte aproximativ. Intre timp cernem faina si...

Citeste continuarea

Pâine fără frământare

Postat de diaconta

Pâine fără frământare

Faina am cernut-o si am amestecat-o cu sarea Drojdia  am lichefiat-o cu zaharul,am pus cam 100 ml de apa calduţă,am lasat 10 minute si am pus si uleiul. In mijlocul fainii am facut o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.04.2015, 23:39
la 04.04.2015, 00:06
la 04.04.2015, 01:23
la 04.04.2015, 08:56
Multumesc pentru aprecieri !
la 04.04.2015, 09:04
Imi place! Ai facut treaba buna si frumoasa! Spune-mi ce fel de oala ai folosit (inox, email si ce capacitate, inaltime)! Vreau sa o incerc si eu!

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking