Paine impletita, cu seminte

Postat de RODIMUR in Piine
17 Ian 2018 | 3372 vizualizari
Paine impletita, cu seminte

Pâinea de casă, frământată și împletită tardițional, nu are concurență, oricât de moderne și de iscusite ar fi mașinile care se străduiesc să-i ajute pe oameni în bucătărie. Eu prefer pâinea de casă, tradițională, chiar dacă o fac mai rar, pentru că este mai bună și mai bogată în ingrediente care ne alintă simțurile. Adeseori, mai adaug și semințe la pâinea de casă, pentru gustul ei aparte și pentru un răsfăț culinar total. Din ingredientele de mai jos am făcut o consistentă pâine împletită, cu semințe.  

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 gr făină albă
  • 20 gr de drojdie proaspătă
  • 200 ml de lapte cald
  • 2 ouă
  • 2 lingurițe încărcate de zahăr tos fin
  • 40 ml ulei de floarea soarelui
  • 1/2 linguriță de sare
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
  • mix de semințe (floarea soarelui, dovleac, susan, in)

Mod de preparare

Făina cernută în prealabil se pune într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, ouăle, sarea și zahărul. Se amestecă bine drojdia, ouăle, sarea și zahărul, ca să se dizolve complet, după care se adaugă laptele cald, puțin câte puțin și se încorporează făina. Se frământă până se încorporează toată făina și se toarnă uleiul, puțin câte puțin, până ce aluatul devine elastic și nelipicios.

După aproximativ 15 minute de frământat, se acoperă aluatul cu un șervet curat și se lasă la căldură ca să crească, ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul si-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin, pentru a mai pierde din volum și pentru a deveni ferm și ușor de prelucrat.

Se porționează aluatul în 3 bucăți egale, ca greutate, din care se fac șuvițe, de aproximativ 40 cm lungime. Se împletesc șuvițele, așa cum se împletesc codițele fetițelor, se ascund capetele dedesubt și pâinea se pune în tava unsă bine cu ulei.

Se mai lasă tava cu pâine la căldură încă 15 minute, ca să mai crească puțin, după care se unge cu un ou mixat bine și se presară semințe.

Se dă tava cu pâine a cuptor, la foc mediu.

Când pâinea s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor și poate fi tăiată și servită, numai după ce se răcește complet.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine impletita, cu seminte" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (33)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Impletituri cu mix de seminte

Postat de mirela0911

Impletituri cu mix de seminte

Intr-un bol se cerne faina si se pune sarea intr-o margine. Se incalzesc usor 150 ml lapte impreuna cu zaharul pana ce acesta se topeste. Se adauga faina si drojdia zdrobita, amestecandu-se...

Citeste continuarea

Paine impletita cu mix de seminte la slow cooker Crock-Pot 4,7 l Digital

Postat de Oana

Paine impletita cu mix de seminte la slow cooker Crock-Pot 4,7 l Digital

In apa calda pune drojdia, zaharul si 2 linguri de faina. Amesteca bine si lasa sa creasca 10-15 minute intr-un loc cald. Pune faina in bolul unui robot de bucatarie, adauga...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.01.2018, 14:18
la 17.01.2018, 14:19
Seminteeeee....
la 17.01.2018, 14:19
la 17.01.2018, 14:20
Mulțumesc frumos, Caroline!
la 17.01.2018, 14:20
Da, Diana, mie mi se pare că semințele fac pâinea mai gustoasă, specială...!

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking