Paine Mos Craciun

Postat de oanapl in Cook and smile
21 Dec 2017 | 3683 vizualizari
Paine Mos Craciun

Vă invit să pregătiți o pâine frumoasă și delicioasă cu care vă veți încânta musafirii!

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • ½  lingurita zahar
  • 260 ml lapte
  • 50 g unt topit
  • Un varf de cutit de sare
  • 1 ou
  • 1 maslina fara sambure (pentru ochi)
  • pentru uns:
  • 2 galbenusuri + 3 linguri lapte
  • colorant rosu

Mod de preparare

Daca framanti si dospesti aluatul in masina de paine (ca mine), pui toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine: laptele caldut, ou, unt topit, zaharul, faina cernuta, drojdia si sarea. Programul masinii mele de paine este de o ora si 15 minute (timp in care a framantat si a dospit).
Daca vrei sa framanti aluatul manual, pregatesti intai maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute , la cald. 
Cerni faina intr-un castron si adaugi in centrul ei oul usor batut cu furculita, zaharul macinat, laptele usor caldut, sarea si untul moale. Framanti pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini. 
Acoperi vasul cu folie de plastic alimentara si lasi aluatul sa dospeasca 90 minute, intr-un loc ferit de curenti de aer rece. Dupa ce aluatul a crescut suficient, framanti putin si il imparti in 2 bucati, o bucata mai mare si o bucata mai mica.

 Iei bucata mai mare de aluat si ii dai o forma de triunghi rotunjit. Acesta reprezinta capul si caciula lui Mos Craciun.
Iei bucata mai mica de aluat si o imparti in doua. O parte trebuie modelata in forma de barba. Folosesti un feliator cu care sa franjurezi aluatul ca si cum ai face niste onduleuri . Apoi lipesti barba de fata mosului (de bucata mare de aluat).
Aluatul care ti-a ramas il vei folosi pentru a face mustata, buzele, nasul, marginea caciulii si ciucurele. Mustata o faci din 6 franjuri de aluat. Nasul poate fi o biluta de aluat, asezata chiar in locul in care pornesc firele de barba. Pentru marginea caciulii poti sa rulezi aluatul precum o coarda groasa, apoi sa o lipesti de caciula, in partea in care aceasta ar avea marginea, de-a lungul capului. Iar ciucurele poate fi precum nasul, dar ceva mai mare.
Pentru ochi folosesti 2 jumatati de maslina sau 2 stafide.
Bati bine galbenusurile cu laptele intr-un castron. Ungi intai fata si barba mosului si apoi adaugi in galbenus colorantul alimentar rosu si ungi caciula lui Mos Craciun, apoi nasul si buzele. 
Dai painea la cuptor pentru 25-30 de minute, la 180 grade Celsius, pana cand se rumeneste frumos. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine Mos Craciun" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine cu cartofi , cascaval si masline

Postat de Lina24

Paine cu cartofi , cascaval si masline

Curatam cartoful, il spalam, il taiem in cuburi si il punem la fiert in apa cat sa fie acoperit. Adaugam si sarea. Punem laptele la incalzit, iar drojdia o frecam cu zaharul pana se...

Citeste continuarea

Sandvis Mos Craciun

Postat de mitinita

Sandvis Mos Craciun

Ungem felia de paine cu crema de branza,apoi cu crema de ciocolata. Din feliile de banane facem ochii,iar din frisca facem caciula mosului si barba.

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.12.2017, 21:49
Ce frumos ti-a iesit!
la 21.12.2017, 21:55
Ce Mos Frumos !
la 21.12.2017, 22:13
tare frumos ti-a iesit
la 21.12.2017, 22:25
foarte haioasa! am vazut-o in revista Practic in bucatarie
la 21.12.2017, 22:26

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking