Paine plata, impletita

Postat de RODIMUR in Piine
27 Apr 2020 | 2064 vizualizari
Paine plata, impletita

Nu mai țin minte unde am văzut ceva asemănător, așa că plăcându-mi mult ideea, în urmă cu vreo 5 zile m-am gândit să încerc și eu. Mi-am dat seama că nu este greu deloc de realizat o astfel de pâiniță, iar rezultatul va fi cât se poate de satisfăcător. Mai multă bătaie de cap mi-a dat denumirea pâinii. Nu putea fi doar ”împletită” pentru că acest cuvânt este deja atribuit unui alt fel de pâine. Și pentru că nu am copt-o în tăvi obișnuite pentru pâine, ci în cele late, ca pentru blat de prăjitură, am numit-o ”pâine plată împletită” și cred că această denumire se potrivește perfect. În prima fotografie apar ingrediente pentru o cantitate dublă, pentru că am făcut și o pâine la tavă, dar în listă am scris doar ceea ce trebuie pentru a realiza o astfel de pâine, plată și împletită.

Ingrediente

  • 500 grame de făină albă
  • 15 grame de drojdie proaspătă
  • 1 ou
  • 1 linguriță de sare extrafină
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 250 ml de lapte
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • făină albă pentru modelat
  • Pentru decor:
  • 1 ou, pentru uns
  • mac (sau susan)

Mod de preparare

Se pune făina în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei. Acolo se pune drojdia mărunțită, zahărul și oul, iar sarea se presară pe făină, de jur împrejurul adânciturii, pentru a nu intra în contact direct cu drojdia.

Se amestecă îngredientele din mijlocul vasului și se adaugă puțin lapte cald, până ce se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Apoi se adaugă tot laptele, puțin câte puțin și se încorporează toată făina.

După ce s-a încorporat toată făina se adaugă pe rând cele două linguri de ulei și se mai frământă aluatul, până ce devine elastic și nelipicios.

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură, întrun loc ferit de curenții de aer, ca să dospească.

Când aluatul s-a dublat (după aproximativ 3o-35 de minute) se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer, după care se porționează în 16 bucăți egale.

Din aceste bucăți de aluat se fac suluri de aceeași dimensiune și se aranjează mai întâi 6 dintre ele, în poziție verticală, lăsând o distanță de 1 cm între ele.

Celelalte 10 suluri de aluat vor fi trecute pe rând printre cele verticale, ca la țesătură, deasupra și dedesubtul lor (ca în fotografie).

Se mai aranjează sulurile de aluat, ca să nu mai rămână loc între ele și când ”țesătura” este gata, se taie capetele lor, se ascund dedesubt și se presează ușor, ca să se lipească, dar să nu se deformeze modelul, așa cum se poate vedea în fotografii.

Se pune pâinea în tava prevăzută cu hârtie de copt și unsă cu ulei în prealabil, se mai aranjează puțin, dacă este cazul, după care se acoperă cu un șervet curat și se mai lasă 10-15 minute, ca să mai crească.

Când pâinița a mai crescut, se unge cu un ou bătut și se presară semințe de mac, sau susan.

Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce pâinea crește și se rumenește frumos. Atunci se scoate tava din cuptor și se lasă pâinea să se răcorească, înainte de a fi servită.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine plata, impletita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine cu masline si mozzarella

Postat de AdrianUdrea

Paine cu masline si mozzarella

Se cerne faina intr-un vas si se face o adancitura la mijlocul ei unde se pun drojdia si zaharul. Se adauga putina apa calduta peste drojdie si zahar si se amesteca pana acestea se lichefiaza,...

Citeste continuarea

Turte nedospite(Cococi)

Postat de comanligia

Turte nedospite(Cococi)

Am pus intr-un castron faina cernuta. Am adaugat sare si apoi apa cat cuprinde,am framantat bine si am mai adaugat apa daca a fost necesar pana nu se mai lipeste coca de mana. Am rupt bucati...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.04.2020, 11:25
Bună o fi!
la 27.04.2020, 11:41
Ce frumoasa este , si ce gustoasa
la 27.04.2020, 11:44
Da, Buni, mulțumesc frumos! Abia am început-o ieri, așa că ne vom mai bucura de ea... De vreo două luni, mâncăm numai pâine de casă...
la 27.04.2020, 11:45
Îți mulțumesc frumos, Anca, pentru apreciere!
la 27.04.2020, 11:52
Cata rabdare pt impletit! Arata tare bine!

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking