Paine spic de grau, cu lapte

Postat de ancutsa in Piine
21 Ian 2019 | 3029 vizualizari
Paine spic de grau, cu lapte

Pâine de casă, cu lapte, crestată sub forma unui spic. Este aşa bună uşor călduţă, unsă cu unt!

Ingrediente

  • 25 g drojdie proaspătă + 100 ml apă + 110 g făină pentru maia,
  • 4 linguri ulei,
  • 150 ml apă călduţă,
  • 100 ml lapte,
  • 370 g făină,
  • 2 linguriţe (rase) sare,
  • 1 linguriţă zahăr,
  • În plus: 2 linguri ulei pentru uns

Mod de preparare

 

 

Mai întâi se pregăteşte maiaua, dizolvând drojdia în apă călduţă, se adaugă zaharul şi aprox făina şi se amestecă bine. Se obţine o pastă mai moale, care se lasă la crescut. Eu am lăsat-o pe masă, cam o oră, pentru un gust mai pregnant.

 Apoi se adaugă apa, laptele, uleiul, sarea şi făină (cernută) cât cuprinde, amestecând şi frământând până se obţine un aluat consistent, elastic, pufos. Se unge cu ulei (o lingură), se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut cam o oră sau până îşi dublează volumul.

 Se presară puţină făină pe masă, se mai frământă uşor aluatul, se dă formă alungită, se crestează dând forma unui spic şi se mai unge cu puţin ulei (cam o lingură). Se transferă pâinea într-o tavă  pregătită cu foaie de copt umezită şi stoarsă. Se mai lasă la crescut încă o oră (apoi se reface forma spicului, pentru că aluatul a crescut şi desenul abia se mai vede). 

Se dă la cuptor, la foc mediu, 15 minute, apoi se dă focul mic şi se mai lasă încă 35 de minute, în total 50 de minute (sau până consideraţi că e bine coaptă, în funcţie de cuptorul vostru).

 

Timp de pregătire: 3h 30min

Timp de coacere: 50 min

Porţii: 4

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/paine-spic-de-grau-cu-lapte.html

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine spic de grau, cu lapte" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Painici umplute

Postat de panacris

Painici umplute

“Amestecați toate ingredientele până veți obține o masă omogenă. Puneți masa obținută într-o pungă și dați la frigider pentru 2 ore. Apoi scoateți aluatul din...

Citeste continuarea

Focaccia de masline si rosii cu aroma de rozmarin

Postat de xana

Focaccia de masline si rosii cu aroma de rozmarin

Taiem usturoiul in felii si il incalzim la foc mic impreuna cu uleiul de masline, dar fara a-l praji. Luam de pe foc si il lasam deoparte pana se raceste complet. Ne trebuie ca usturoiul doar sa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.01.2019, 15:14
o feliuta vreau si eu.
la 21.01.2019, 15:28
la 21.01.2019, 15:55
Tare mult îmi place pâinea de casă...!
la 21.01.2019, 15:58
la 21.01.2019, 16:07
Dalia, cu mare placere!

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking