Ingrediente
- 500 gr faina tip 650
- 25 gr drojdie proaspata
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
- 125 ml apa calduta
- 250 ml lapte la temperatura camerei
- 2 linguri mix susan , alb si negru
Pt uns:1 galbenus +1 lingura iaurt +1 lingura ulei masline
Mod de preparare
- Drojdia proaspata se faramiteaza si se amesteca cu apa incalzita la 45 grade cu uleiul, zaharul si cu putina faina alba.
- Zaharul ajuta la activarea drojdiei .
- Sarea incetineste fermentarea dar trebuie pusa pentru gust de aceia se aduga doar o data cu faina .
- Lasati 15 minute ca drojdia sa inceapa sa fermenteze . Veti observa ca aluatul subtire face bulbuci .
- Se amesteca maiaua ce fermenteaza cu lapte la temperatura camerei si incet se incorporeaza faina si sarea .
- Framantatul il puteti face din acest moment si cu robotul de bucatarie .
- Se obtine un aluat destul de moale si lipicios , dar asa trebuie sa fie .
- Se acopera vasul cu un servet si se lasa la dospit in loc caldut , timp de 30 minute .
- Dupa treizeci de minute se scoate aluatul din vas si se formeaza o bila .
- Pe o tava cu foaie de copt infainata se intinde sub forma ovala sau rotunda aluatul, usor cu ajutorul degetelor dinspre interior spre exterior .
- Se amesteca o lingurita de faina cu 2 linguri de apa . Se inmoaie degetele in acest amestec si se traseaza liniile pentru model . Intai conturul si apoi puteti face patrate , romburi sau linii serpuite .
- Daca nu s-ar face aceste linii pentru model , aluatul s-ar umfla si s-ar pierde linia specifica .
- Acoperiti din nou tava cu un servet si o lasati sa se odihneasca15 minute.
- Ungeti toata suprafata lipiei cu amestecul de galbenus , iaurt si ulei .
- Presarati pe deasupra semintele de susan gustoase si benefice pentru sanatate .
- Se da tava la cuptorul incins la 200 grade timp de 25-30 minute , pana cand painea se rumeneste frumos .
Pofta buna !!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine turceasca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
|