Paste fainoase pregatite in casa

Postat de diaconta in Paste
23 Oct 2016 | 4476 vizualizari
Paste fainoase pregatite in casa

Când vine vorba de paste făinoase, prima opţiune  pentru cei mai mulţi  dintre noi,este aceea de a le cumpăra. Mama pregătea mereu  tăieţei pentru supă,întindea o pătură foarte subţire cu sucitorul,apoi o tăia fideluţă sau “tăşcuţe”,cum le spunea ea,adică nişte romburi mititele. Mie mi se părea mult prea greu şi socoteam că nu am îndemânarea necesară pentru a face asta. Aşa că tare m-am bucurat când o maşină pentru paste a poposit în bucătăria noastra.M-am bucurat cu atât mai mult cu cât această maşină pentru paste a fost un premiu câştigat la un concurs. Veţi vedea în rândurile ce urmează cât de simplu este să pregătim aluatul pentru paste,apoi,cu ajutorul accesoriilor maşinii pentru paste,putem obţine diferite forme sau dimensiuni,pe gustul fiecăruia. Pastele pot fi folosite atât proaspete cât şi uscate. Vă spun eu că nimic nu se compară cu pastele proaspete pregătite în casă. Sigur  că  de calitatea ingredientelor folosite,depinde reuşita pastelor noastre dar va trebui  şi puţin exerciţiu. O făină de calitate precum şi ouă proaspete,cât mai galbene,ar fi ideale. Eu am folosit ouă de la ţară,foarte bune. Pentru  o culoare galbenă mai intensă se poate folosi şofran sau turmeric. De asemenea se poate adauga spanac sau pasta de roşii pentru a colora aluatul. Pentru reţeta de bază vom folosi pentru fiecare 100 grame de făină un ou de marime medie.Putem sa folosim doar un ou iar de la restul doar galbenuşul,eventual adăugând puţină apă sau folosind mai puţină făină. Cantitatea de ouă folosită va determina cantitatea de făină şi nu invers. Eu am pregătit  pastele mele din 300 g făină şi 3 ouă.Am adăugat chiar un strop de apă. De asemenea am folosit un praf de sare pentru fiecare ou.Un praf de sare înseamnă cât iei cu degetele,poate un gram,nu trebuie exagerat.        

Ingrediente

  • 300 g faina albă
  • 3 oua
  • Sare

Mod de preparare

Am pus faina pe blatul de lucru si i-am dat forma unui vulcan.

Am spart ouale separat într-un castronel,apoi le-am pus în “craterul” format.Am pus si sarea.

Ajutându-ma de o furculita,am  amestecat ouale si am început sa adaug faina câte putin.

Cum am spus,în functie de ouale folosite s-ar putea sa nu avem nevoie de toata faina.

Va trebui sa obtinem un aluat ferm dar elastic.Dupa ce am obtinut gramajoara de aluat,am framântat cu mâna 5-10 minute,împingând  aluatul cu podul palmei.

Nu e nevoie sa mai adaugam faina în aceasta faza,nu vrem sa obtinem un aluat prea tare.

Când aluatul a devenit elastic,ne oprim si îl lasam sa se odihneasca jumatate de ora,acoperit cu o folie.

Astfel va fi mult mai maleabil.

Am pregatit masina pentru paste.

Am  împartit aluatul în  bucati.Am întins putin cu sucitorul apoi l-am trecut prin masina reglând distanta  dintre cilindri pâna obtinem grosimea dorita.

Aluatul se presara cu foarte putina faina pentru a nu se lipi,în timpul procesului de  întindere.Va trebui  însa înlaturata faina în exces.

Foile astfel obtinute se lasa putin la uscat pe un servet curat.Cam 10-15 minute ar trebui sa fie suficiente.Daca le lasati prea mult,acestea se vor sfărâma când le taiem.

De data aceasta eu am vrut tagliatelle,deci le-am taiat sub aceasta forma.Dupa ce le-am taiat,le-am lasat iarasi sa se usuce.

Ideal ar fi pe un support,eu le-am asezat iarasi pe servet.

Vroiam sa le pastrez sub forma de rotocoale,dar cum unele s-au uscat prea mult, nu am mai reusit sa le dau aceasta forma.

Daca doriti sa le folositi imediat,nu le mai puneti la uscat,le puneti sa fiarba 3-4 minute în apa cu putina sare.

Veti vedea ca acestea se fierb foarte bine si nu se lipesc deloc ca si cele din comert.

Eu am pregatit aceste paste cu ciuperci si sos alb.Delicioase au fost.

Sper ca v-am convins ca nu e atât de greu de pregatit paste fainoase în casa.

S-aveţi poftă !!!

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paste fainoase pregatite in casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Paste cu sos de rosii si chiftele

Postat de Valclaudia

Paste cu sos de rosii si chiftele

Chiftelutele au fost preparate din ziua anterioara, la cuptor dupa retetab de aici . Pastele Hutton le fierbem in multa apa cu sare urmand instructiunile de pe ambalaj. Dupa ce au fiert le...

Citeste continuarea

Paste cu carne tocata de porc, la cuptor

Postat de mirela0911

Paste cu carne tocata de porc, la cuptor

Intr-o cratita nonaderenta se pune uleiul la incins. Se curata ceapa si setaie marunt. Se pune la calit in ulei si se amesteca sa nu se arda. Se presara putina sare pentru a se inmuia usor. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.10.2016, 22:30
nu pare greu, o sa fac acum si eu
la 23.10.2016, 22:32
super!
la 23.10.2016, 22:45
Cele mai bune preparate in casa Eu ador lastele cu branza de burduf
la 23.10.2016, 23:22
N-ai tu idei rele Mihaelo
la 23.10.2016, 23:23
Aletta,chiar nu e greu deloc daca folosesti masina de paste.

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking