Pere umplute, in aluat

Postat de merisor67 in Dulciuri
25 Aug 2015 | 5108 vizualizari
Pere umplute, in aluat

Ma gandeam sa scriu la titlu tot ce contine acest desert, dar nu cred ca mi-ar ajunge doua randuri :))))) M-a bantuit de mult o reteta de-a dragei noastre Violeta Postolache si mi-am permis sa-i imprumut si eu ideea. Nu am preparat reteta ei, dar important este ca m-am inspirat de la ea si-i multumesc pe aceasta cale. A rezultat un desert delicios si aspectuos. Aici aveti si varianta Violetei: http://www.bucataras.ro/retete/pere-umplute-in-foietaj-41487.html

Ingrediente

  • 4 pere mai mari
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri zahar
  • 200 ml apa
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru umplutura:
  • 5 piscoturi Savoiardi
  • 100 gr nuca macinata mai grosier
  • Pentru aluat:
  • 1 galbenus de ou
  • 2 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 varf cutit sare
  • 1 lingura smantana
  • 5 linguri lapte
  • 5 linguri ulei
  • 300 gr faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 varf cutit bicarbonat
  • Pentru uns aluatul:
  • 1 galbenus de ou
  • 1/2 lingurita lapte
  • Pentru crema:
  • siropul in care au fiert perele
  • 50 gr unt
  • nuca + piscoturi(ce ramane de la umplut perele)
  • 1 lingura cacao

Mod de preparare

Curatam perele de coaja si le scoatem cotoarele, cu un cutit cu lama subtire si varful ascutit sau cu un dispozitiv special, daca avem.

Avem mare grija sa nu le strapungem cu cutitul.

Coditele le vom lasa la locul lor.

Pregatim siropul.

Intr-un vas cu pereti dubli, caramelizam cele 3 linguri de zahar, amestecand in el sa nu se innegreasca si sa devina amar.

Dupa diluare, stingem caramelul cu apa si lasam vasul pe foc pana la topirea definitiva a zaharului.

Adaugam zaharul vanilat si scortisoara si scufundam perele in sirop.

Le lasam sa fiarba cateva minute bune, invartindu-le pe toate partile sa se aromatizeze uniform.

Perele mele nu au fost foarte tari, ba chiar au fost zemoase, asa ca nu le-am lasat decat vreo 10 minute in sirop.

Stingem focul, scoatem perele din sirop si le lasam sa se scurga bine si sa se raceasca.

Intre timp preparam aluatul.

Frecam galbenusul de ou cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana devine usor spumos, apoi adaugam pe rand uleiul, smantana si imediat bicarbonatul care se va dizolva in smantana.

Adaugam si laptele si incepem sa incorporam treptat faina pe care am amestecat-o cu praful de copt.

Vom obtine un aluat usor elastic si nu foarte tare.

Il lasam sa se odihneasca pana cand se racesc perele.

Pentru umplutura, rupem piscoturile, le adaugam in robot sau intr-un mini chopper impreuna cu miezul de nuca si le maruntim.

Cu ajutorul unei lingurite, umplem perele cu acest amestec, sau cu cat cuprind din acest amestec, pentru ca nu vom sti la fix cat sa preparam.

Intindem aluatul pe masa de lucru in foaie subtire de 2-3 mm si il taiem in fasii lungi.

Rulam fasiile pe perele usor umezite cu sirop si avem grija sa formam si la baza lor un cosulet din aluat, asa incat sa nu cada umplutura.

Amestecam galbenusul de ou cu laptele si ungem aluatul din belsug, pentru a prinde culoare frumoasa in timpul tratamentului termic.

Eu am avut oua de la gaini de curte si au avut galbenusul intens colorat.

Asezam perele  intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 de grade, sau pana cand se rumeneste aluatul.

Pe parcursul timpului, eu am mai rotit perele de pe o parte pe alta.

Le-am asezat mai intai drepte, dar pentru ca se rumeneau prea rau deasupra iar mai jos ramaneau necolorate, le-am culcat apoi si le-am mai intors de pe o parte pe alta.

Si pentru a nu arunca siropul in care au fiert, am incropit si o crema caramel pe care am servit-o impreuna cu perele.

Am pus din nou siropul la fiert si l-am lasat sa se ingroase putin, apoi am adaugat untul, iar dupa topirea acestuia, am adaugat restul de nuci si piscoturi, pe care le-am amestecat cu o lingura de cacao.

Le-am lasat pe foc 2-3 minute amestecand continuu si am obtinut o crema tare buna.

Eu nu-s adepta risipirii ingredientelor si incropesc pe moment ceva din ele, asa cum am facut cu aceasta crema.

In speranta ca v-am captat atentia cu delicioasa mea reteta, va doresc spor si pofta buna!

Data viitoare am sa o incerc cu aluat de foietaj cum a facut-o  Vio.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pere umplute, in aluat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (45)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Pere umplute in foietaj

Postat de vio_dreams

Pere umplute in foietaj

Curatam coaja perelor cu ajutorul cutitului pentru legume fara sa taiem coditele. Punem intr-o craticioara vinul, zaharul, scortisoara (pudra sau batoane) si cuisoarele. Punem pe foc si cand...

Citeste continuarea

Desert pere umplute, imbracate in foietaj

Postat de sufletista

Desert pere umplute, imbracate in foietaj

Curatam merele de coaja fara sa le taiem coditele. Intre timp punem vinul,zaharul si condimente dupa gust intr-o cratita si punem pe foc si cand incepe sa clocoteasca adaugam perele. Le...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.08.2015, 18:00
sunt prfecte
la 25.08.2015, 18:05
Multumesc!
la 25.08.2015, 18:13
Ce harnicuta esti tu Meri! Eu mai vreau o praji deaia bunaa!
la 25.08.2015, 18:15
Simo, aduc si de-aia in curand
la 25.08.2015, 18:17
Frumoase sunt!

Vezi toate comentariile (45)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking