Se face o supă de legume din morcovi, pătrunjel, ceapă și țelină și se strecoară.
Ciupercile se curăță de pielițe și de lamele și se spală în două-trei ape.
Mărarul se alege, se spală și se taie fin.
Se spală, se curăță și se taie legumele (ceapa și ardeii, iar morcovii se răzuie). Se pune la călit, la foc mic, într-o cratiță cu ulei, ceapa, după care se adaugă ardeii tăiați mărunt și morcovii răzuiți pe răzătoarea mică.
Ciupercile se scurg de apa în care au stat, după ce au fost clătite și se feliază. Se adaugă ciupercile feliate în cratița cu legume, se călesc și se adaugă 3 pahare de supă de legume.
Se lasă la fiert legumele și între timp se alege orezul, se spală în mai multe ape și se pune la fiert cu apă suficientă. Când orezul este aproape fiert, se strecoară, se clătește bine și se adaugă în cratița cu legume, în momentul în care apa a mai scăzut și legumele sunt aproape fierte.
Se mai lasă puțin la fiert, având grijă să nu se prindă pilaful de fundul cratiței, se mai adaugă, la nevoie, un pahar de supă de legume și când orezul s-a umflat și a scăzut zeama, se condimentează pilaful cu mărar tăiat fin, sare și piper, după care se ia cratița de pe aragaz.
Se face sosul de ciuperci.
Se curăță ciupercile de pieliță și de lamele, după care se spală în mai multe ape. O parte din pălărioarele ciupercuțelor se taie felii mari (pentru a fi folosite la decor), piciorușele se taie rondele, iar cealaltă parte a pălărioarelor se taie mărunt.
Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se înmoaie puțin în uleiul de măsline. Ciupercuțele tăiate se pun peste ceapa călită, se adaugă usturoiul tăiat fin și apa.Se lasă la fiert 8-10 minute și când apa a mai scăzut, se adaugă vinul. Se lasă la fiert încă 4-5 minute și între timp se subțiază o lingură de amidon alimentar cu apă, după care se toarnă peste sos. Se amestecă bine, ca să nu se prindă de fundul crăticioarei, se adaugă zahărul, praful de sare, piperul, se mai lasă 1-2 minute la fiert și apoi se oprește focul și se adaugă mărarul tăiat fin.
Pentru decor, se unge o ceașcă mai mare cu ulei, se așează pe fundul ei câteva felii de ciupercuțe din sos, după care se completează cu pilaf. Se lasă pilaful câteva minute să prindă formă și să se lege, după care se răstoarnă ceașca pe o farfurie. Alături de pilaful care are o formă frumoasă se pun 1-2 linguri de sos de ciuperci, frunze de pătrunjel, sau legumele fierte în supa folosită la prepararea pilafului.