Pizarai sau pitarai sau colacei de post

Postat de ioana_lupu in Piine
3 Ian 2020 | 1041 vizualizari
Pizarai sau pitarai sau colacei de post

Buna bucatarasi, Am tot cautat reteta pentru pizarai (obicei la mine in Ardeal, in care se dau colaci de post copiilor in dimineata de 24.12, dupa slujba la Biserica) si am reusit, impreuna cu bunica mea, sa "plamadim"una :).

Ingrediente

  • 1.5 kg faina
  • 50 g drojdie cub
  • 150 g zahar (daca vreti sa fie dulci)
  • 100 ml ulei
  • 850 ml apa
  • 30 g sare
  • coaja rasa de lamaie (optional)

Mod de preparare

Intr-un castron se pun aprox 500 g faina, se face o groapa si se pune aici drojdia amestecata cu apa calduta si cu zaharul. Se lasa la dospit la loc cald, pana face bule deasupra (15-20 min). Dupa ce a stat la dospit, se adauga toata faina si restul ingredientelor. Se framanta pana ce nu se mai lipeste de maini. La sfarsit se mai presara putina faina ca sa curatam vasul, apoi adunam aluatul sub forma de bila si il lasam in castron la dospit, la loc cald, pentru 1 h, acoperit cu un prosop.

Dupa o ora incepem sa lucram aluatul, pe blatul de lucru, presarat cu faina.

Bunica mea zice ca daca lucrezi aluatul pe faina, dupa coacere are aspectul de paine, daca il lucrezi pe ulei, e mai lucios.

Eu am preferat sa lucrez pe faina. Am impartit aluatul in 12 bile. Din fiecare bila am facut 8 bastonase, apoi le-am dat forma din poza (inspiratie de pe Pinterest) si le-am lasat din nou la dospit, pe tava de copt, acoperite cu un prosop, pentru 15-20 minute.

Se coc la 170 grade, pe hartie de copt, timp de 20-25 minute, pana sunt rumeni deasupra. I-am copt in cuptor electric, fara ventilatie.

Eu i-am lasat asa, dar se pot unge imediat dupa ce sunt scosi din cuptor, cu un sirop de zahar, sau cu putin ulei, ca sa fie mai luciosi.

Au iesit foarte buni, fiind pufosi si a doua zi.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pizarai sau pitarai sau colacei de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Retete similare

Painici Laugenbrot

Postat de caroline

Painici Laugenbrot

Amestecam drojdia cu putina apa calduta,zaharul si 2 linguri faina. Punem intr-un bol restul de faina iar in mijloc punem amestecul de drojdie.Lasam aproximativ 10 minute la dospit.Apoi adaugam...

Citeste continuarea

Paine cu masline si fulgi de ovaz

Postat de rocsi_1612

Paine cu masline si fulgi de ovaz

Faramitam drojdia intr-un bol micut, punem zaharul si frecam cu o lingurita pana drojdia se dizolva complet. Intr-un bol, cernem faina, punem sarea, fulgii de ovaz si amestecam cu o lingura....

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 25 %
239.99 lei
179.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 03.01.2020, 17:52
la 04.01.2020, 08:51
Ce bine arata
la 04.01.2020, 12:45
Foarte frumos ti-au iesit !!!
la 04.01.2020, 12:47
Felicitari pentru ca ai spart gheata cu prima reteta !!!
la 04.01.2020, 19:52
Interesant modelul lor!

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking