Placinta "galette des rois"

Postat de ctlina in Dulciuri
5 Ian 2016 | 5953 vizualizari

Va propun o reteta clasica de "galette des rois" cu crema frangipane. Crema frangipane este un amestec de crema de vanilie si de crema de migdale. Pe 6 ianuarie sarbatorim Boboteaza sau Epifania. Sarbatoarea Bobotezei este cunoscuta atat in Biserica Ortodoxa, cat si in Biserica Romano-Catolica. Ortodocsii praznuiesc botezul Mantuitorului in apele Iordanului de catre Sfantul Ioan Botezatorul. Cand Mantuitorul a aparut pe malul Iordanului, Sfantul Ioan Botezatorul, luminat de Duhul Sfant, l-a recunoscut si l-a aratat multimilor. Momentul in care Mantuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toti cei patru evanghelisti. Catolicii celebreaza pe 6 ianuarie Epifania, care simbolizeaza anuntarea nasterii lui Hristos regilor magi, care au venit sa-l vada pe pruncul abia nascut, aducandu-i daruri, aur, smirna si tamaie. In Franta, cu aceasta ocazie se serveste un fel de placinta numita "la galette des rois", care pe vremuri era impartita in tot atatea felii cati comeseni erau, plus una. Felia suplimentara, denumita "a Bunului Dumnezeu" sau "a Fecioarei", era oferita primului sarac care aparea in fata familiei. Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei. In Belgia si in Olanda exista, de asemenea, traditia prepararii unui desert cu crema de migdale, similar celui pregatit in Franta. Cel mai tanar dintre membrii familiei se ascunde sub masa pentru a alege feliile pentru fiecare, iar cel desemnat regele zilei isi alege o regina. In timpul acestei zile, copiii strabat strazile intonand cantecul stelei si intra in case pentru a primi mandarine si bomboane, traditie pe cale de disparitie in Belgia, dar pastrata inca in regiunile de provincie flamande. In Spania sau in unele regiuni din Italia, copiii asteapta cadouri de la regii magi pe 6 ianuarie, zi dedicata petrecerii. (sursa:  http://protv.md/)

Inapoi la reteta

Comentarii (21)

la 05.01.2016, 20:15
Super placintica
la 05.01.2016, 20:17
buna
la 05.01.2016, 20:18
Super arată!
la 05.01.2016, 20:18
Cat e de frumoasa!
la 05.01.2016, 20:26
la 05.01.2016, 20:28
Ce bine arata !
la 05.01.2016, 20:32
Interesant!
la 05.01.2016, 20:32
la 05.01.2016, 20:36
Catalina, m-ai dat pe spate!! Imi place maxim reteta eu ador migdalele nu fac asa de multe cu migdale pe cat mi-as dorii pt ca sunt scumpe, de faina de migdale nici nu mai zic cat e de scumpa Arata de nota 20, iar frantuzimele tale mi se par sexi Am pus la seif reteta ta!
la 05.01.2016, 20:36
Ce frumoasa, dar gustul cred ca este nemaipomenit!
la 05.01.2016, 20:44
multumesc la toti, este o traditie f apreciata aici in Franta, v-am pus reteta adevarata si clasica cu frangipan dar se poate face cu mere, cu ciocolata etc...
la 05.01.2016, 20:46
Si buna si aspectuoasa!
la 05.01.2016, 20:46
buna buna
la 05.01.2016, 20:49
Super!
la 05.01.2016, 21:43
Ce placinta buna ai facut si ce-mi place cum explici retetele

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking