Placinte cu cartofi, la tigaie

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
9 Dec 2018 | 8451 vizualizari
Placinte cu cartofi, la tigaie

De obicei făceam astfel de plăcinte cu brânză sărată, telemea, sau de burduf, (deși se pot face, foarte bine și cu brânză dulce) dar acum fiind post le-am făcut cu cartofi, o umplutură pe care o folosesc și la colțunașii de post. Au ieșit atât de bune și de îmbietoare, încât s-au terminat imediat... Din ingredientele de mai jos am făcut 8 plăcinte.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 20 grame de drojdie proaspătă
  • 1 linguriță de sare
  • 1-2 lingurițe de zahăr
  • 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • apă
  • ulei pentru prăjit plăcintele
  • Pentru umplutură:
  • 8 cartofi galbeni, medii
  • 2 cepe mici
  • ulei de floarea soarelui pentru călit ceapa
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Mai întâi se face aluatul. Se pune făina amestecată cu sare în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă drojdia mărunțită și zahărul. Se adaugă, puțin câte puțin apa caldă, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul, după care se încorporează toată făina. La sfârșit se adaugă uleiul și se frământă, cam 4-5 minute, până ce aluatul este omogen, elastic și nelipicios. Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se lasă la dospit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

Cât timp aluatul crește, se pregătește umplutura (care poate fi pregătită și dinainte). Se curăță cartofii se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert cu apă și sare. Când se adună spumă deasupra, se culege și se aruncă.

Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amară.

Când cartofii au fiert, se scurg de apă, se pasează și li se adaugă ceapa călită, cu tot cu uleiul în care s-a prăjit. Se amestecă și se condimentează, după gust, cu sare și piper.

Când aluatul a crescut suficient (și-a dublat volumul) se răstoarnă pe planșeta pe care s-a presărat făină, se mai frământă puțin, până se eliberează bulele de aer și devine mai ferm, după care se împarte în 8 bucăți.

Se face câte o bilă din fiecare bucată de aluat și se aplatizează cu sucitorul, având grijă ca spre interior să rămână mai gros, iar spre margini, foile să fie mai subțiri.

Se pun câte 2 linguri de umplutură, se adună marginile foii spre mijloc, și se suprapun, ca la ”poale-n brâu”. După ce se lipesc marginile foii pe mijlocul plăcintei, se mai aplatizează ușor cu sucitorul pe ambele fețe, având grijă să nu se rupă aluatul.

Se formează toate plăcintele și apoi se pune uleiul la încins, în tigaie. Când uleiul este încins, se micșorează flacăra de la aragaz și se prăjesc plăcintele, neapărat la foc mic, ca să se pătrundă și rumenească frumos, pe ambele fețe.

Sunt foarte bune, atât calde, cât și reci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinte cu cartofi, la tigaie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Aperitiv placinta zbuciumata la tigaie

Postat de Constelatialeu

Aperitiv placinta zbuciumata la tigaie

In primul rand am pus in ea cam ce-mi place mie, n-am respectat reteta 100%, eu nu le am cu busuiocul, unii, nu dau nume, nu mananca verdeturi, asa ca m-am rezumat la sare si piper. Mai intai...

Citeste continuarea

Aperitiv placinta la tigaie cu aluat de cartofi si umplutura delicioasa, de nu-ti mai doresti altceva la masa

Postat de merisor67

Aperitiv placinta la tigaie cu aluat de cartofi si umplutura delicioasa, de nu-ti mai doresti altceva la masa

Spălăm bine cartofii și îi punem la fiert, așa necurățați de coajă, în apă clocotită cu un praf de sare. Se poate adăuga în apă și puțin zahăr, pentru un gust...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.12.2018, 08:51
Bune și calde, dar merg tare bine și reci, luate la pachet!
la 09.12.2018, 08:58
Așa este, Merișor...! Mie parcă-mi plac mai mult reci, mai ”așezate”...! Mulțumesc mult pentru apreciere!
la 09.12.2018, 09:06
la 09.12.2018, 09:20
As servi o placinta la micul dejun!
la 09.12.2018, 09:24
Te servesc cu plăcere, Mirela...!

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking