Placinte mocanesti

Postat de RuxyRux in Aperitive / Garnituri
9 Mai 2020 | 4340 vizualizari
Placinte mocanesti

Sunt unii oameni care atunci cand aud ceva despre un subiect care ii intereseaza foarte tare, ciulesc urechile, in timp ce altii trec mai departe, eu va marturisesc sincer ca fac parte din prima categorie, astfel ca aseara cand am vazut la Romanii au Talent, placintele aduse juriului de catre formatia de dansatori si am auzit si povestea lor, mi s-au aprins toate beculetele...inspiratie pura la ora tarzie in noapte, ca numai placinte am visat pana dimineata. Astazi am rascolit internetul in cautarea unei retete care sa imi placa, sunt multe de fapt si ma bucur ca am gasit una pe care am adaptat-o pe ici pe colo dupa gustul personal. Ce iubesc eu foarte tare la tara noastra este diversitatea si bogatia locurilor, a oamenilor, a traditiilor, fiecare regiune te imbie cu tot ceeea ce are ea mai frumos  si mai bun in mod special ma refer aici firesc, la partea culinara.  in cazul de fata placintele savuroase, iti vor lasa magice amintiri; daca mergi in Bucovina vei fi intampinat cu  minunatele poale-n brau, in Ardeal cu placintele coapte pe lespede, in Oltenia cu renumitele turte taranesti, in zona Harghitei desigur cu langosii bine cunoscuti, iar aceste placinte deosebit de gustoase din zona Sacele cu branza de burduf vin sa confirme cele spuse mai sus, avem o tara de vis si merita cutreierata in lung si-n lat, chiar si numai pentru a te indragosti de o placinta! Placintele mocanesti sunt mostenite din mosi stramosi de la mocanii din Sacele si s-au pastrat in gospodarii de catre strabunici, bunici si mame si sunt transmise cu drag fiecarei generatii care vine, avand un deosebit respect pentru pastrarea traditiei. Acestor placinte li se mai spune si placinte cu refrec, acesta fiind de fapt ruloul care se formeaza deasupra pentru a tine mai bine cele doua foi umplute cu branza.   Aluaturi de casa  

Ingrediente

Aluat:

  • 500 gr. faina( plus o cana pentru infainat)
  • 1 ou
  • 8 gr sare
  • 250 ml apa calduta
  • 100 gr unt am pus eu ( sau untura daca va place mai mult)

Umplutura:

  • 200 g. branza de burduf
  • 200 gr branza telemea veche
  • 1/2 legatura de marar
  • 2 oua de tara
  • 1/2 l ulei pentru prajit

Mod de preparare

Mie ca timp,  mi-a luat o ora din momentul in care m-am apucat sa le prepar.

1. Am cernut faina, apoi am amestecat-o cu sarea, oul, apa calduta si am framantat aluatul cinci minute doar atat cat sa omogenizez bine toate ingredientele.

Aluatul seamana la consistenta cu cel de taitei.

2. Din bila formata am portionat opt bucati aproximativ egale.

3. Fiecare bucata am intins-o pe suprafata bine infainata, cam in jur de 22 cm in diametru. Eu am avut pregatite 4 foi pergament infainate si am asezat foile doua cate doua.

4. Cu untul topit am uns fiecare foaie de aluat.

5. Am asteptat in jur de zece minute sa se inchege untul pe foi, de fapt sa se raceasca, apoi am rulat fiecare foaie sul intr-un melcisor.

6. Fiecare melcisor se intinde  intr-o foaie putin mai mica si astfel obtinem 4 perechi de foi. Atentie, infainati bine suprafata de intins, este posibil sa iasa untul si sa se lipeasca.

7. Intre timp am preparat umplutura, am amestecat cele 2 feluri de branza cu oul si cu cu mararul, daca nu va place puteti renunta, insa eu va garantez ca este de nelipsit. Am impartit asa din ochi in 4 portii umplutura.

8. Am intins branza pe 4 dintre foi si celelalte 4 le-am asezat deasupra , ruland si rasucind marginile cumva intr-o parte, astfel incat sa sigilam umplutura. Am intepat cu o furculita aluatul.

9. Eu am prajit placintele intr-un wok cu suprafata mai mare, am pus uleiul si cand s-a infierbantat suficient am lasat usor cate o placinta in el, am prajit cu mare atentie, am facut si o fotografie cu momentul in care placinta este gata de intors, asa trebuie sa arate la culoare, deci sub nicio forma nu plecati de langa aragaz.

10. Am scos fiecare placinta intre servete de hartie curate, astfel incat sa se scurga foarte bine uleiul.

Si ...cam asa e cu reteta, sa aveti pofta daca va faceti!

Nu stiu de cand nu am mancat o placinta mai gustoasa, deci merita fiecare secunda investita!

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinte mocanesti" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (38)
Retete similare

Placinta aperitiv cu branza sarata

Postat de RuxyRux

Placinta aperitiv cu branza sarata

Foile de placinta se suprapun desfacute in tava si se coc 15 minute. Se lasa la racit. Intr-un vas amestecam iaurtul cu ouale, verdeata si ceapa tocate marunt. Adaugam untul topit si amestecam...

Citeste continuarea

Omleta in straturi

Postat de Dya

Omleta in straturi

Incepem prin a pregati doua omlete, cu cate 3 oua fiecare. Batem cele 3 oua spuma, impreuna cu sarea, mararul tocat si chili, le punem la copt intr-o tigaie de teflon unsa cu putin ulei si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.05.2020, 19:48
Mi-ai facut pofta doar citind introducerea, ma si vedeam plimbandu-ma prin toate colturile de tara amintite de tine si savurand minunatele preparate. Arata tare bine placinta ta mocaneasca ala Ruxy !
la 09.05.2020, 19:50
Ce bunătate de plăcinte ai făcut, tu Ruxule! Tare apetisant arată!
la 09.05.2020, 19:51
Da Clemisoara, sunt fericita ca am avut ocazia sa o cutreier si sa savurez bunatatile din diverse regiuni, iti multumesc , placintele au fost o minunatie!
la 09.05.2020, 19:52
Merisor drag, chiar au fost extrem de gustoase, apetisante, ca mi-am fript degetele cat m-am invartit pe langa ele Multumesc frumos!
la 09.05.2020, 20:10
Minunate ti-au iesit! Sunt putin migaloase, dar se merita cu siguranta!

Vezi toate comentariile (38)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking