Ingrediente
- 4-5 cartofi mari, fierți în coajă (cca 650-700 g)
- 4-5 linguri de făină
- sare după gust
- piper măcinat, după gust
- boia de ardei dulce, după gust (opțional)
- 6-7 linguri de pesmet
- usturoi mărunțit (opțional)
- ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
Mod de preparare
Spălăm cartofii și îi punem la fiert (cam 30-40 minute), în coajă, în apă cu puțină sare. Sunt fierți atunci când furculița intră ușor când îi înțepăm. Scurgem apa și lăsăm cartofii să se răcească după care îi curățăm de coajă și-i dăm prin răzătoarea mare. Adăugăm făina și condimentele, după gust.
Mare atenție, cantitatea de făină trebuie să fie suficientă astfel încât compoziția să nu fie prea lipicioasă dar nici nu trebuie să exagerăm.
Puteți pune și usturoi sau chiar și rozmarin, dacă vă place însă atenție la ce condimente și în ce cantitate folosiți, dacă le pregătiți pentru copii. Omogenizăm bine compoziția după care o întindem între două hârtii de copt la grosime nu mai mare de 1 cm. Ca să nu se lipească hârtia, putem s-o ungem cu ulei dar eu prefer mai degrabă să presar direct pesmet atât pe foaia de jos cât și deasupra. Îndepărtăm hartia de copt și tăiem la rotund cu un pahar (dăm gura paharului cu făină ca să nu se lipească!). Facem ochii cu un pai și gura cu lingura, ca și la figurina Smiley.
Eliminăm excesul de pesmet și le prăjim în ulei, în tigaie, cam 4-5 minute pe fiecare parte. Putem să le așezăm și într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și să le coacem în cuptorul preîncălzit la ~ 180 grade, cca 25-30 minute, sau până ce se rumenesc. Eu le-am prăjit în ulei de floarea soarelui.
Pot fi servite calde sau reci cu o salată de crudități: roșii, castraveți și ceapă verde!
Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Placintele Smiley de cartofi, de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
|