Portocale înghețate

Postat de ctlina in Dulciuri
27 Dec 2015 | 2822 vizualizari
Portocale  înghețate

Un desert lejer si parfumat. Portocalul are origine în India, Pakistan, Vietnam, sud estul Chinei și a fost adus de arabi în occident. În sanscrită se numea nâranga (probabil de origine darvidică, nu ariană; în tamilă naru înseamnă parfum. Din India a trecut în Arabia unde se numea naranj și apoi în sudul Franței, numit naurange (pronunțat noránsh) Apoi în engleză și franceză s-a transformat în orange. Nu în toate limbile se folosește acest nume, în olandeză se numește „sinaasappel” „măr chinezesc”, iar în română, portocală. În limba română denumirea pomului fructifer portocal provine de la denumirea fructului său, portocală, împrumutată din limba greacă modernă, portokálli, în alfabetul grec, πορτοκάλι, „portocală”.  Toate cuvintele provenite din această denumire (de exemplu „portakal” în limba turcă sau „portacola” în limbile italice de sud precum siciliana și dialectul din Abruzzo) au ca origine cuvântul arab البرتقال (portogal), care el însuși apare în sec. VIII în Spania musulmană, referindu-se inițial la gurile râului Duero, de la care se trage și numele țării Portugalia.  Această denumire provine din limba latină târzie portus calles : „liman unde navele pot fi trase pe uscat” și este atestată în secolul VI. (sursa : Wikipedia)

Ingrediente

  • 2 portocale netratate
  • 1 clementina
  • 80 g zahăr pudră
  • 1 albuș de ou
  • 12 cl de apa

Mod de preparare

Se spală fructele.

Taiati capacul la porocale si scoateti sucul si pulpa.

Rezervați portocalele și capacelele la frigider.

Radeti coaja clementinei.

Sucul si pulpa le strecurati printr-o sita apasand bine.

Turnati sucul obtinut intro cratita, puneti pulpa fructelor presata, zaharul, apa si coaja clementinei.

Se pune la fiert, amestecand pentru ca zaharul sa se dizolve bine.

Cand incepe sa clocoteasca luam de pe foc si lasam sa se raceasca.

Cand compozitia s-a racit o amestecam cu albusul batut spuma.

Punem la congelator intr-un recipient pentru cel putin 4 ore (amestecati compozitia de 2-3 ori).

Umplem portocalele cu compozitia inghetata, puneti capacul si le puneti la congelator.

Le scoateti 1/4 oră înainte de a servi.

Le puteti taia in 4.

 

Pofta Buna !!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Portocale înghețate" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (7)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Milkshake cu fructe inghetate si ciocolata

Postat de Meea

Milkshake cu fructe inghetate si ciocolata

          Punem în blender înghețata tăiată bucăți, cireșele fără sâmburi și laptele. V-am mai povestit ca la acest gen de rețetă nu e...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.12.2015, 12:05
la 27.12.2015, 12:12
la 27.12.2015, 13:04
la 27.12.2015, 19:09
Interesante!
la 27.12.2015, 19:35

Vezi toate comentariile (7)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking