Prajitura copilariei - foi cu miere si crema fina de vanilie cu unt, prajitura Albinita

Postat de Criss in Dulciuri
22 Feb 2015 | 75042 vizualizari
Prajitura copilariei - foi cu miere si crema fina de vanilie cu unt, prajitura Albinita

Aceasta prajitura clasica este poate una dintre cele mai bune prajituri de casa, prajitura copilariei am numit-o eu, pentru ca desi mama ne facea multe feluri de prajituri, albinita e singura care mereu ma duce cu gandul la acea frumoasa perioada. Eu am mai postat reteta pe blog, insa am adaptat cantitatile pentru Prajitura copilariei - foi cu miere si crema fina de vanilie cu unt, prajitura Albinita, in functie de tava mea mare 25/35, pentru ca prima data foile mi-au iesit prea subtiri. Asadar revin cu reteta si pentru ca aceasta prajitura Albinita chiar merita readusa pe prima pagina. :)

Ingrediente

Ingrediente Prajitura copilariei - foi cu miere si crema fina de vanilie cu unt, prajitura Albinita

Foi:

  • 550 g faina
  • 1 ou mare
  • 150 g zahar
  • 60 g unt
  • 3 linguri miere de albine
  • 3 linguri lapte
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu

Crema:

  • 600 ml lapte
  • 150 g gris
  • 270 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 250 g unt 85% +
  • 1 borcan gem acrisor

Mod de preparare

Preparare Prajitura copilariei - foi cu miere si crema fina de vanilie cu unt, prajitura Albinita

Foi: Se amesteca oul cu zaharul, untul, mierea , laptele si bicarbonatul intr-un vas care se pune pe baie de aburi. Se amesteca in continuu pana se ingroasa si capata consistenta unei smantani. Se ia vasul de pe aburi si treptat se adauga faina, se amesteca, apoi se scoate aluatul pe planseta. Se lucreaza pe planseta presarata cu faina pentru ca aluatul e destul de lipicios.

Aluatul se imparte in 4 bucati egale din care se coc patru foi pe dosul tavii unse cu unt si presarate cu faina. Fiecare foaie se inteapa din loc in loc cu furculita pentru a nu se umfla. Foile nu trebuie tinute in cuptor mai mult de 5-6 minute pentru ca se ard foarte repede. Pentru a se desprinde mai usor, se trece lama unui cutit pe sub fiecare foaie. Atentie, foile coapte sunt destul de fragile.    

Crema: Laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie. Se adauga grisul in ploaie, amestecand in continuu. Se fierbe o crema groasa care se lasa sa se raceasca. Dupa se s-a racit, se bate untul spuma cu mixerul si treptat se adauga cate o lingura din crema de gris si in final zeama de lamaie.
Pe prima foaie se pune jumatate din crema se acopera cu a doua foaie, peste care se pune gem mai acrisor (eu am pus de aceasta data gem de caise, dar merge foarte bine cu pasta de macese) se acopera cu a treia foaie, peste care se pune cealalta jumatate din crema si in final se pune ultima foaie. Prajitura se lasa la rece cateva ore (preferabil pana a doua zi) dupa care se pudreaza cu zahar si se portioneaza. 

Lunga e lista favoritelor noastre pentru sarbatori, insa din topul nostru, pe langa prajitura Albinita, mai fac parte si prajitura frantuzeascaprajitura de vis si Prajitura Regina Maria

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura copilariei - foi cu miere si crema fina de vanilie cu unt, prajitura Albinita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Kourampiedes

Postat de RuxyRux

Kourampiedes

Am incins cuptorul la 200 de grade si am copt migdalele timp de 7 sau 8 minute, le-am scos, le-am racit si le-am facut pudra la blender. Untul moale la temperatura camerei ( obligatoriu) se...

Citeste continuarea

Biscuiti cu lamaie

Postat de caroline

Biscuiti cu lamaie

Untul ( sau margarina) trebuie  scos din frigider din timp pentru a putea ajunge la temperatura camerei.Daca ati uitat :) puneti untul intr-un vas si topiti-l la microunde apoi lasati sa se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.02.2015, 08:20
cea mai buna!
la 22.02.2015, 08:45
la 22.02.2015, 08:53
delicioasa!
la 22.02.2015, 08:54
Ador prajitura asta!
la 22.02.2015, 09:53

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking