Prajitura cu caramel si ciocolata

Postat de andaoana in Prajituri
16 Feb 2015 | 5108 vizualizari
Prajitura cu caramel si ciocolata

Intr-una din zile am fost pana la fratele meu si m-au luat la intrebari : Tu de ce nu ne mai faci ceva bun ? Ei atat mi-a trebuit . Pentru ca le place ciocolata si prajiturile cu ciocolata si multa crema am zis sa incerc o combinatie de blat cu caramel si crema de ciocolata nu foarte aerate si pufoasa ca si ganachul ci mai compacta si plina . In loc de blat se poate folosi biscuiti +unt adica o baza de tarta.

Ingrediente

  • Blat:
  • 125 gr faina
  • 30 gr cacao
  • 150 gr zahar
  • 1 oua
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bocarbonat sodiu
  • 50 ml ulei
  • 100 ml iaurt
  • 75 ml cafea
  • Pt caramel:
  • 250 ml lapte condensat
  • 4 linguri zahar brun
  • 1 lingura amidon sau faina
  • Pt crema ciocolata:
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 200 ml frisca
  • 3 foi gelatin(5 gr)
  • 50 ml apa rece

Mod de preparare

Blat:

Pregatim o tava de tort cu diametru 20 cm , sau o tava de copt dreptunghiulara mica 20x25. O sa aveti un blat cam de 2 cm grosime in functie de marimea tavii.

Avem nevoie de doua castroane.

Intr-un castron amestecam ingredientele uscate : faina+cacao+praf de copt+bicarbonate+zahar , iar in celalalt ingredientele umede: oul+iaurt+cafea+ulei . Omogenizam bine si le amestecam cu un tel tip para bine pana la incoropare totala.

Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie sau cu faina si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 20 minute (nu are nevoie de mai mult , dar pentru a fi siguri ca este copt faceti testul cu scobitaorea)

Lasam la racit si facem caramelul.

Caramel :

Este impropriu spus caramel pentru ca eu nu am avut timp sa stau sa-l fieb pana se ingroasa singur asa ca l-am ajutat putin cu o lingura de amidon . Daca aveti timp si rabdare atunci se poate renunta la adaosul de faina .

Eu am procedat in urmatorul mod: am pus pe foc mic intr-o craticioara zaharul si l-am caramelizat . Cand a fost topit si si-a dobandit o culoare aramie am turnat 200 ml lapte condensate . Atentie sa nu stropeasca. Am lasat sa fiarba pana cand s-a topit din nou zaharul si s-a incorporate in laptele condensat. Lingura de amidon (sau faina) am amestecat-o cu 50 ml lapte condensat rece , cu o lingura am pus din compozitia calda cateva linguri si amestecam . Turnam peste laptele condensat care fierbe si amestecam pana se ingroasa si devine ca o budinca mai subtire. Luam de pe foc si lasam la racit.

Crema  de ciocolata:

Punem pe foc frisca si in ea ciocolata rupta bucati. Amestecam pana se topeste ciocolata si lasam deoparte.

In 50 ml apa punem foile de gelatina la inmuiat pana cand sunt ca si niste jeleuri . Le punem pe foc mic si amestecam pana se dizolva (atentie , desi am scris-o de nenumarate ori sa nu fiarba )

Punem gelatina dizolvata peste ciocolata si amestecam , lasam la racorit .

Incepem sa asamblam prajiturica:

Punem blatul pe un platou , peste el turnam caramelul si dam putin la frigider ca sa nu curga.

Lasam la frigider (eu am scos-o pe balcon ca era mai rece decat in frigider) cam 15 minute. In acest timp ciocolata o lasam la temperatura camerei.

Innainte sa scoatem prajitura din frigider batem pentru 3-4 minute frisca cu ciocolata topita .

Turnam ciocolata batuta putin peste caramel si dam din nou la frigider. Deasupra puteti face glazura din 50 gr ciocolata si 30 ml lapte sau presarati fulgi de migdale, ciocolata sau de ce nu pudrata cu cacao.

Lasati la frigider pentru cateva ore ca sa o puteti taia .

Va doresc pofta buna!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu caramel si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

Postat de momo121

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

Pentru blat:        Intr-un bol mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul, putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma....

Citeste continuarea

Desert prajitura cu caramel, alune, mascarpone si ciocolata

Postat de oanapl

Desert prajitura cu caramel, alune, mascarpone si ciocolata

Mixezi ouăle întregi, albușurile și zahărul măcinat până când își triplează volumul, apoi adaugi laptele și uleiul și omogenizezi cu o spatulă. Amesteci făina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.02.2015, 15:29
buna buna
la 16.02.2015, 15:32
la 16.02.2015, 15:33
faina si buna si vad ca ai reusit sa faci si poze
la 16.02.2015, 15:37
da , norocul meu a fost ca au venit flamanzi si pana au mancat ciorba de legume eu am facut poze
la 16.02.2015, 16:17
Si caramel si ciocolata, tare delicioasa trebuie sa fie!

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking