Prajitura cu foi fragede si mere

Postat de merisor67 in Prajituri
24 Sep 2015 | 11114 vizualizari
Prajitura cu foi fragede si mere

Cu toate ca iubesc tare mult prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii, nu m-am gandit pana acum sa le umplu cu o compozitie de mere. Tot lecturand arhiva de deserturi si prajituri de pe blogul dragei mele Vicky, mi-a atras atentia aceasta prajitura pe care mi-am propus sa o testez imediat. Si bine am facut, pentru ca s-a dovedit a fi o prajitura foarte apreciata de baietii mei si asta conteaza cel mai mult. Eu am modificat un picut cantitatile, pentru ca am vrut sa fac o prajitura mai mare, intr-o tava de 28/40 cm, sa nu imi mai reproseze baietii ca tot ce fac bun este in cantitate mica si nu le ajunge dacat la o masea. :))

Ingrediente

  • Pentru aluat( 4 foi):
  • 250 g unt(82%)
  • un pahar zahar(200 ml)
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • un pahar lapte(200 ml)
  • 3 oua
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • zeama si coaja de la 1/2 lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 varf cutit sare
  • faina cat cuprinde(aproximativ 800 g)
  • Pentru umplutura:
  • 3 kg mere usor acrisoare
  • 3-4 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 2 lingurite scortisoara
  • 100 g unt(65%)
  • 1-2 linguri de gris

Mod de preparare

Pentru aluat, frecam untul moale cu zaharul si zaharul vanilat, pana cand devine spumos, apoi adaugam pe rand si omogenizam dupa fiecare adaos: ouale, laptele, sarea, esenta de vanilie si coaja de lamaie, bicarbonatul stins in zeama de lamaie si la final, faina.

Vom obtine un aluat nu foarte tare, dar nelipicios, deci ne vom opri din a adauga faina, atunci cand aluatul nu se mai lipeste de maini.

Lasam aluatul la odihnit 15 minute, dupa care il impartim in patru parti.

Intindem pe rand, cu ajutorul sucitorului,  pe masa de lucru infainata, fiecare parte de aluat in cate o foaie cat dimensiunea dosului tavii, le rulam pe sucitor, apoi le transferam pe dosul tavii, unse in prealabil cu putin ulei si usor tapetata cu faina.

Le intepam din loc in loc cu o furculita si le coacem pentru cate 5-6 minute  in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Pentru umplutura, curatam merele de coaja si cotoare si le trecem prin robot, dar nu foarte mult, astfel incat sa nu devina o pasta.

Pentru cine are rabdare, e mai bine ca merele sa fie date pe razatoarea mare, iese mai uniforma compozitia.

Punem merele la calit impreuna cu zaharul si le lasam la foc mic, amestecand din cand in cand in ele, pana cand incepe sa se formeze siropul, iar merele devin aramii.

Adaugam apoi scortisoara, untul taiat bucatele si amestecam pana la topirea lui, apoi adaugam grisul si mai lasam vasul pe foc pana cand grisul isi mareste volumul si siropul este aproape absorbit.

Ridicam vasul de pe foc, adaugam zaharul vanilat si esenta de vanilie, apoi lasam umplutura de mere sa se odihneasca putin, timp in care se mai raceste si de asemeni se racesc si foile, dupa care, asamblam prajitura in interiorul tavii pe care am copt foile.

Asezam prima foaie in tava, intindem 1/3 din crema calduta, o presam usor cu a doua foaie si tot asa pana la ultima foaie care ramane libera.

Asezam o folie deasupra prajiturii si niste greutati(dictionare sau carti cu coperti groase) si dam prajitura la rece, mai intai in camara, pana se va raci umplutura definitiv, apoi o trecem in frigider.

Portionam prajitura dupa cateva ore bune, timp in care foile s-au fragezit, sau chiar a doua zi, daca avem rabdare.

Dar pentru degustare putem sa taiem marginile prajituri si mai devreme. :)

 Sursa mea de inspiratie: http://vickysrecipes.wordpress.com/2014/04/04/prajitura-cu-foi-fragede-si-mere/

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi fragede si mere" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (56)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu mere si foi fragede cu cacao

Postat de oanapl

Desert prajitura cu mere si foi fragede cu cacao

Se pregătește mai întâi umplutura de mere. Se curăță merele, se dau pe răzătoarea mare și se pun într-un vas cu pereți dubli. Se amestecă cu zahărul și se pun pe...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu foi fragede cu cacao si umplutura de mere

Postat de merisor67

Desert prajitura cu foi fragede cu cacao si umplutura de mere

Pregătim mai întâi umplutura de mere. Curățăm merele, le dăm pe răzătoarea mare și le punem într-un vas cu pereți dubli. Le amestecăm cu zahărul și le punem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.09.2015, 19:12
Tare frumoase ti-au iesit
la 24.09.2015, 19:14
Multam, Cleme!
la 24.09.2015, 19:16
Minunata prajitura
la 24.09.2015, 19:18
Pup, Adele!
la 24.09.2015, 19:26
Pastreaza si pentru mine. cafeluta o dau eu

Vezi toate comentariile (56)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking