Prajitura cu gem de prune si aluat razuit

Postat de merisor67 in Prajituri
29 Noi 2016 | 9949 vizualizari
Prajitura cu gem de prune si aluat razuit

Prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit, este una din prăjiturile copilăriei pe care ne-o prepara mama, cu gem de prune, iar aluatul din: ouă, untură, făină și lapte prins (iaurt natural, preparat în casă). Era o prăjitură tare apreciată la vremea aceea, cu aluat sfărâmicios, gem de prune sau chiar magiun, iar aluatul răzuit de deasupra prăjiturii, ușor crocant și aspectuos. Eu nu am avut nici untură, nici lapte prins, dar tot a ieșit o bunătate de prăjitură.  

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 4 gălbenușuri de ou (medii)
  • 4 linguri smântână
  • 250 g unt (82%)
  • 150 g zahăr
  • 25 g zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • un praf sare
  • 800 g făină (+ 2 linguri)
  • Pentru bezea:
  • 4 albușuri de ou
  • 3 linguri zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • un praf sare
  • În plus:
  • 300 g gem de prune
  • 150 g miez de nucă
  • 25-30 g zahăr pudră
  • 1 linguriță scorțișoară

Mod de preparare

Pentru aluat, frecăm untul moale (ținut 15-20 de minute la temperatura camerei), cu zahărul și zahărul vanilat, până devine ușor spumos.

Gălbenușurile le frecăm cu un praf de sare, pentru a li se intensifica culoarea, apoi le adăugăm peste unt și omogenizăm compoziția.

Adăugăm, pe rând, omogenizând după fiecare adaos: smântâna, coaja rasă de lâmâie și zeama de lămâie în care dizolvăm bicarbonatul, apoi încorporăm treptat făina, în care amestecăm și praful de copt.

Frământăm un aluat nu foarte tare, din care dăm deoparte cât o minge de ping pong.

Restul de aluat, îl intindem în tava tapetată cu hârtie de copt și îl lasăm să se odihnească, la rece, până pregătim restul ingredientelor.

În aluatul cât mingea de ping pong, mai adăugăm 2 linguri de făină, îl punem într-o folie alimentară și îl dăm la congelator pentru 15-20 de minute.

Peste aluatul din tavă, întindem gemul de prune și presărăm jumătate din miezul de nucă tăiat grosier.

Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul, respectiv zahărul vanilat și zeama de lămâie și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă pe care o întindem peste gemul din tavă.

Deasupra, răzuim coca de la congelator și presărăm miezul de nucă ramas, apoi coacem prăjitura pentru 35-40 de minute la 180 de grade sau până când aluatul se rumenește bine la suprafață și pe marginile prăjiturii.

Lăsăm prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit să se răcească, apoi o putem porționa și pudra cu zahăr pudră, amestecat cu scorțișoară sau simplu, după preferințe.

Este foarte bună, eu o numesc țărănească sau rustică, după aspect și gust, și mai ales, este mult mai bună a doua zi, când devine și mai fragedă, efectiv se topește în gură.

Sper să vă placă rețeta mea de prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit și să vă fie de folos!

Smântâna poate fi înlocuită cu un iaurt mai cremos, iar untul cu untură, pentru cine folosește și dispune de așa ceva.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu gem de prune si aluat razuit" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
Retete similare

Desert prajitura cu aluat razuit

Postat de Pungasa_Rogue

Desert prajitura cu aluat razuit

Se mixeaza ouale impreuna cu un praf de sare, zaharul si esenta de vanilie. Se adauga untul taiat bucatele si se mixeaza, dupa care se incorporeaza faina treptat, pana cand rezulta o coca buna de...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu gem de prune, nuci si aluat razuit

Postat de oanapl

Desert prajitura cu gem de prune, nuci si aluat razuit

Pentru blat, mixezi untul la temperatura camerei cu zaharul, adaugi galbenusurile si mixezi bine dupa fiecare. Adaugi esenta de vanilie si oul intreg si mixezi pana devine o crema, apoi...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 900 lei
3599.99 lei
2699.99 lei

Comentarii

la 29.11.2016, 19:45
Ma bag, prima, restul sa astepte...
la 29.11.2016, 20:00
ce buna e
la 29.11.2016, 20:00
Bine, Cleme, pe ceilalti ii tinem putin la usa )
la 29.11.2016, 20:00
Imi place mult!
la 29.11.2016, 20:01
Este, Gurita, este

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking