Prajitura Deliciu pentru cafea

Postat de merisor67 in Prajituri
12 Mar 2016 | 9804 vizualizari
Prajitura Deliciu pentru cafea

Nu stiam cum sa denumesc aceasta prajitura, pentru ca am facut o combinatie intre prajitura cu foaie sfaramata si napolitane cu caramel. Dar cei care au gustat din ea, adica bucatarasii mei dragi, au zis ca este o prajitura potrivita pentru a fi servita langa cafeaua de la prima ora.  

Ingrediente

  • Pentru 3 foi:
  • 3 galbenusuri
  • 250 g unt(82%)
  • 10 linguri lapte
  • 150 g zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita otet de mere
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde(aproximativ 800 g)
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • o foaie sfaramata
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 400 ml lapte
  • 150 g unt de arahide
  • 100 g zahar
  • un varf lingurita sare
  • Pentru napolitanele cu caramel:
  • 2 foi napolitane(Lica)
  • 6 galbenusuri
  • 8 linguri zahar
  • 150 g alune
  • 250 g unt(65%)
  • un praf sare
  • In plus:
  • 250 g gem acrisor(prune, caise)

Mod de preparare

Pentru foi, frecam untul cu zaharul pana se spumeaza, apoi adaugam galbenusurile frecate cu putina sare, omogenizam si adaugam laptele.

Desfacem bicarbonatul in otet si il adaugam peste celelalte ingrediente, adaugam si esenta, apoi incorporam faina cernuta impreuna cu praful de copt.

Framantam un aluat usor ferm, atat cat sa nu se lipeasca de maini, pe care il acoperim cu o folie si il dam la rece 30 de minute.

Impartim apoi aluatul in trei parti, pe care le intindem pe dosul tavii(28/40 cm) si le coacem pentru 4-5 minute la 180 de grade.

Nu uitam sa intepam foile din loc in loc pentru a nu face bolta in timpul coacerii.

Cat timp aluatul sta la rece ne ocupam de napolitane.

Pentru crema caramel, frecam galbenusurile cu un praf de sare si untul moale cu doua linguri de zahar si le unim in acelasi vas, apoi punem vasul la foc, pe baie de aburi si amestecam continuu in el, pana cand compozitia incepe sa se ingroasa.

Punem intr-un vas cu peretii inalti, 6 linguri de zahar si le caramelizam la foc mic, amestecand continuu sa nu se innegreasca si sa devina amar.

Cand este complet diluat, il adaugam peste crema din celalalt vas si amestecam energic pentru a se omogeniza.

Lasam vasul la foc mic, pe baie de aburi, pana cand se dilueaza caramelul, amestecand continuu, apoi ridicam vasul de pe foc si adaugam alunele usor zdrobite si imediat intindem crema intre cele doua foi de napolitane.

Asezam o greutate pe ele si le lasam deoparte.

Pentru crema, sfaramam intr-un vas, o foaie dintre cele trei, pe cea mai urata.

Punem laptele la incalzit cu un praf de sare si zaharul si topim ciocolata in el.

Adaugam si untul de arahide, omogenizam bine compozitia si o turnam fierbinte peste foaia sfaramata si omogenizam crema.

Asezam o foaie in tava, o ungem cu gemul de prune si intindem peste ea, jumatate din crema.

Peste crema asezam foile de napolitane umplute cu caramel, apoi intindem restul de crema peste ele si acoperim cu ultima foaie coapta pe dosul tavii, presand-o bine.

Acoperim prajitura cu o folie si asezam peste ea niste greutati.

Eu am niste dictionare grele, de engleza si franceza pe care le asez mereu peste astfel de prajituri, doar doar vom reusi sa invatam si noi cele doua limbi straine :))))))

Dam prajitura la rece pana a doua zi, sau cel putin 5-6 ore pentru a se fragezi foile si a se putea portiona frumos.

O pudram cu zahar si o servim alaturi de o cafea buna, un ceai sau ce mai dorim noi.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Deliciu pentru cafea" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (41)
Retete similare

Desert prajitura Deliciu

Postat de caroline

Desert prajitura Deliciu

Blat :  Luam o tava si o tapetam si hartie de copt. Punem cele 200 gr nuca prajita si tocata si nivelam pe intreaga suprafata.  Separat , punem intr-un bol albusurile si le mixam...

Citeste continuarea

Reteta de prajitura Deliciu

Postat de timea

Reteta de prajitura Deliciu

Iata cum se prepara Reteta de prajitura Deliciu Blat : Intr-o tava tapetata cu hartie de copt punem nuca tocata si prajita (am folosit o tava de 22x35 cm) Mixam albusurile cu un praf...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.03.2016, 18:46
Am intrat azi pe blogul tau si am vazut prajitura asta! Mi s-a facut dor de ea!
la 12.03.2016, 18:46
o nebunie
la 12.03.2016, 18:47
Auuuuu, dar ce deliciu!
la 12.03.2016, 18:48
Mirela, o refac la vara ))
la 12.03.2016, 18:48
Roxana, bine ca ai adus cafeaua

Vezi toate comentariile (41)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking