Prajitura Greta Garbo

Postat de rocsi_1612 in Prajituri
10 Ian 2015 | 14501 vizualizari
Prajitura Greta Garbo

Am mancat aceasta prajitura, pentru prima data, vara trecuta. Mi-a placut enorm si o am pe lista de asteptare de mult timp. De sarbatori am vrut neaparat sa o pregatesc ca mi s-a parut potrivita. O bunatate, mai ales daca o servesti dupa vreo 2 zile dupa ce o pregatesti, pentru ca foile se inmoaie grozav.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2 oua
  • 200 gr unt
  • 250 gr smantana
  • 100 gr zahar pudra
  • 25 gr drojdie + 1 lingura zahar
  • 600-650 gr faina (500 gr scria in reteta dar a intrat mai mult)
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • Umplutura:
  • 600 gr gem de caise
  • 450 gr nuca macinata
  • 150 gr zahar
  • Pentru glazura:
  • 50 gr ciocolata cu lapte
  • 50 gr ciocolata amaruie

Mod de preparare

Aluatul pentru foi: 

Frecam drojdia cu lingura de zahar pana se dizolva. Intr-un bol mixam untul cu zaharul pudra, apoi punem ouale. Incorporam smantana, drojdia, esenta, iar la final faina, pe care o punem in transe. Amestecam bine cu mainile pana vom obtine un aluat fraged si nelipicios. Il acoperim si il lasam la odihnit 40 de minute.

Umplutura:

Nuca macinata o amestecam cu zaharul. Gemul il repartizam in 3 boluri, in mod egal.

Dupa acest timp impartim aluatul in 4 foi egale (aveti grija de fie egale, la mine ultima foaie a fost putin mai mica, am tras de ea, si la capete s-a mai rupt). Tapetam cu hartie de copt o tava mare de aragaz. Intindem prima foaie, o asezam in tava. O ungem cu gemul dintr-un bol, apoi presaram amestec de nuca cu zahar. Punem iar foaie, gem, nuca cu zahar, foaie, gem, nuca cu zahar iar la final ultima foaie. Incingem cuptorul, reglam o temperatura potrivita si bagam prajitura. O lasam cam 45-50 de minute, pana se rumeneste frumos foaia de deasupra. Cand este gata o scoatem si o lasam sa se raceasca.

Glazura:

Rupem ciocolata bucatale, intr-un bol de inox. Turnam frisca lichida si punem vasul pe baie de aburi. Amestecam continuu pana ciocolata de topeste. Dam bolul deoparte, turnam glazura usor, peste prajitura rece. Lasam la temperatura camerei pana se racoreste, apoi o dam la rece.

Se portioneaza si se serveste! Multumesc pentru reteta Adriana :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Greta Garbo" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (40)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura Zserbo Szelet - Greta Garbo

Postat de MotanLaOale

Desert prajitura Zserbo Szelet - Greta Garbo

Intr-un castron se amesteca faina, zaharul, zaharul vanilat cu untura. Se adauga galbenusurile, drojdia dizolvata in laptele caldut, bicarbonatul de sodiu, un praf de sare si se framanta bine....

Citeste continuarea

Prajitura Greta Garbo

Postat de Constelatialeu

Prajitura Greta Garbo

Foi: Intr-un castron am pus zaharul pudra si drojdia si am frecat pana ce drojdia s-a lichefiat, apoi am adaugat untul moale, am omogenizat, dupa care am adaugat ouale, unul, cate unul si am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.01.2015, 21:51
Am reteta acestei prajituri in caietul vechi cu retete si nu am facut-o niciodata. Cred ca-i tare buna. Acum pap de la tine si promit ca am sa o fac si eu.
la 10.01.2015, 21:52
Si eu vreau sa o fac,dar nu-mi place sa fac foi
la 10.01.2015, 21:52
Foarte buna! Am facut-o si eu de cateva ori.
la 10.01.2015, 21:52
Mena chiar merita incercata. Eu am mancat in vara, adusa de mama soacra pentru nunta. Mi-a placut enorm
la 10.01.2015, 21:56
Inca n-am incercat-o dar cred ca e delicioasa! Arata grozav!

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking