Racituri de porc
Postat de vasimur in Porc 29 Dec 2018 | 16942 vizualizari
Răciturile, fie că sunt de porc, fie de curcan, sunt nelipsite de pe masa românilor, de sărbători! Sunt cunoscute sub diferite denumiri ca: ”răcituri”, ”piftie”, ”cotoroage”, ”aituri”, ”înghețătură”, ”piciorong”, ”pistoseli”, ”răsol”, ”reci”, ”străgheață”, ”plachie”, ”tremurici”etc. iar rețeta poate să difere puțin în funcție de zonă sau preferinţele fiecaruia. Dar câte bordeie, atâtea obiceiuri, nu-i așa?
O să vă prezint o reţetă românească (din zona Sătmarului) de răcituri de porc, exact așa cum o făcea mama mea și pe care nu am mai pregătit-o, de câțiva ani buni. Răciturile se pot face și din curcan, cocoș sau vită sau chiar din pește (plachie), dar eu prefer răciturile de porc, asezonate cu usturoi din belsug. Gelatina extrasă din oase, cartilaje și piele este cea care le încheagă. Dacă aceasta nu este suficientă (mai ales în cazul răciturilor de pasăre) ea poate fi suplimentată cu gelatină granule sau foi, din comerț.
Răciturile sunt servite în general ca aperitiv, dar sunt zone în care se servesc alături de sarmale și/sau mămăliguță.
În functie de cantitatea de răcituri dorită, puteţi să puneţi mai multă carne și mai multă apă.
Din ingredientele de mai jos au ieșit 13 porții de răcituri: 8 boluri de sticlă și 5 farfurii din care 2 doar cu aspic (preferatul soției!).
Inapoi la reteta
|