Racituri de porc

Postat de vasimur in Porc
29 Dec 2018 | 17023 vizualizari

Răciturile, fie că sunt de porc, fie de curcan, sunt nelipsite de pe masa românilor, de sărbători! Sunt cunoscute sub diferite denumiri ca: ”răcituri”, ”piftie”, ”cotoroage”, ”aituri”, ”înghețătură”, ”piciorong”, ”pistoseli”, ”răsol”, ”reci”, ”străgheață”, ”plachie”, ”tremurici”etc. iar rețeta poate să difere puțin în funcție de zonă sau preferinţele fiecaruia. Dar câte bordeie, atâtea obiceiuri, nu-i așa? O să vă prezint o reţetă românească (din zona Sătmarului) de răcituri de porc, exact așa cum o făcea mama mea și pe care nu am mai pregătit-o, de câțiva ani buni. Răciturile se pot face și din curcan, cocoș sau vită sau chiar din pește (plachie), dar eu prefer răciturile de porc, asezonate cu usturoi din belsug. Gelatina extrasă din oase, cartilaje și piele este cea care le încheagă. Dacă aceasta nu este suficientă (mai ales în cazul răciturilor de pasăre) ea poate fi suplimentată cu gelatină granule sau foi, din comerț. Răciturile sunt servite în general ca aperitiv, dar sunt zone în care se servesc alături de sarmale și/sau mămăliguță. În functie de cantitatea de răcituri dorită, puteţi să puneţi mai multă carne și mai multă apă. Din ingredientele de mai jos au ieșit 13 porții de răcituri: 8 boluri de sticlă și 5 farfurii din care 2 doar cu aspic (preferatul soției!).

Inapoi la reteta

Comentarii (14)

la 29.12.2018, 18:00
la 29.12.2018, 18:02
Au fost excelente!
la 29.12.2018, 18:02
Tare mult ne plac răciturile astea!
la 29.12.2018, 18:16
Merișor și nouă ne plac foarte mult, drept dovadă că s-au terminat foarte repede! Cred că am să mai fac cât de curând!
la 29.12.2018, 18:19
Foarte bune!
la 29.12.2018, 19:54
Ne plac foarte mult!
la 29.12.2018, 22:37
la 29.12.2018, 23:25
Mulțumesc mult, dragi bucătărași!
la 30.12.2018, 00:57
Foarte frumos explicat
la 30.12.2018, 09:25
Îmi plac mult!
la 30.12.2018, 22:18
Bune rau!
la 31.12.2018, 11:10
la 01.01.2019, 17:11
Tare buna!
la 01.01.2019, 21:35
Imi place mult faptul ca nu sunt grase. Eu mananc maxim de doua ori pe an racituri, dar imi place sa nu fie grase, exact cum se vede in aceste poze! Felicitari!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking